L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

divendres, 15 de març del 2019

15 de març: Fundació de Valldigna


Un 15 de març del 1298, Jaume II el Just, lliurava al seu confessor Fra Bononat de Vilaseca l'antiga vall d'Alfàndec perquè edifiqués "un monestir de la vostra religió", és a dir, de la seu orde monacal, el Cister.

El territori passarà a dependre del monestir de Santa Maria de Valldigna, del qual prendrà el nou nom, Valldigna, i el monestir i el seu abat serà durant més de cinc segles el senyor de la comarca i d'altres localitats més llunyanes, cas d'Almussafes. 


Valldigna participarà plenament de tots els grans esdeveniments esdevinguts a l'antic Regne, l'abat serà un dels representants del braç eclesial a les Corts i, amb el pas del temps, Valldigna formarà un ens diferenciat dels territoris que ens envolten, amb privilegis propis del senyor abat, fins el 1835.

D'aquella fundació, en fa avui 721 anys.