L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.573
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.911

divendres, 19 de juliol del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: A la Goleta o a Gandia?

 

El diari Levante-EMV s'ha fet ressò del desenllaç de l'arena reposada per Costes al llarg de dues setmanes en la platja de la Goleta: desaparéixer, arrossegada per un temporalet de llevant de la nostra Mediterrània.

El diari arreplega manifestacions del govern municipal i escriu: "Fuentes municipales apuntan que pese a que se ha perdido el perfil de playa, la aportación es positiva, puesto que esa arena se queda en la playa de la Goleta y facilita la recuperación natural".

L'argument que la mar tornarà l'arena que s'enduu i es recuperarà la platja, es reiteratiu i l'ha usat en altres ocasiones els responsables de Costes, però la recuperació natural mai no l'hem vista, mai no s'ha donat en les dècades que portem de reposició d'arena.


La marca sobre la paret ens informa fins a on arribava i com era d'alt el cordó dunar que la mar ha anat desfent i emportant-se.


Qui no es consola és perquè no vol, però la realitat és tossuda... Cada vegada que el mar s'ha endut l'arena d'una regeneració, només n'ha tornat al cap d'uns dies una mínima part, molt poca: la recuperació natural no ha existit. I damunt, amb el pas del temps, eixa poca arena i més encara ha acabat engolida en un següent temporal i es repeteix el cicle: menys arena, trencar de les ones contra els edificis i un sistema dunar que ha desaparegut.

Quants milers de tones s'han abocat a la Goleta des de l'any 2000?  40.000, 80.000 tones... o en són molt més? No les busqueu dipositades a la Goleta: la mar no les hi ha tornades, ni les hi tornarà. No s'hi ha donat mai la recuperació natural. I és un fet comprovable: el sector nord de la Goleta, cada vegada té menys arena. Només cal mirar fotografies: de fa 15 anys, o d'en fa 10 i les d'ara, per exemple. 

Però... on ha anat a parar les milers i milers de tones d'arena  abocada a la Goleta? Perquè a la Goleta no estan.

A Cullera, al nord de l'espigó hi ha arena, cada dia més arena, al sud ben poca, desapareix.

 

Els estudis del MITECO deixen clar que el sentit dels corrents marins és de nord a sud i l'arena s'acumula allà on una infraestructura detura el transport. Passa a Cullera, on el MITECO reconeix  l'espigó del Xúquer com a causa de que no arribe l'aportació que cal al Brosquil i les platges de Tavernes, que cada dia tenen menys arena mentre al nord de l'espigó cada any n'hi ha més i més.

Potser caldrà buscar la nostra arena a Gandia, amb un port que fa de barrera als corrents i al transport d'arena. Observeu els mapes inicials de Google Maps: són a la mateixa escala, però mentre les platges de Tavernes tenen només una estreta franja d'arena, la platja de Gandia al nord del port  és molt ampla, un arenal immens. Però al sud, després del port, seguint el patró descrit, la franja s'estreta. 

L'arena que diuen que "se queda en la playa de la Goleta y facilita la recuperación natural", on està? ¿Realment es queda a la Goleta o en la platja de Gandia?.