L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.966
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:10.668

dimarts, 2 de juliol del 2024

És temps de mosquits, de tot tipus, el comú i el tigre: consells i mètodes per evitar les picades

 

 

El canvi climàtic fa que els mosquits troben en les altes temperatures i els canvis en les pluges les millors condicions per a la reproducció. I amb major calor tenim una temporada de mosquits més llarga, de primavera a tardor.

Els tolls d'aigua de pluja i la calor són ideals per als mosquits i espècies com el mosquit tigre (Aedes albopictus), que ha expandit la distribució per Europa, Itàlia i l'est d'Espanya majorment. Aquests mosquits són transmissors de malalties com el dengue, la febre del Nil i el chikungunya, que poden tindre conseqüències greus per a la salut.

La protecció és prioritària i en el mercat trobem solucions, des de les mosquiteres fins a aparells amb sons suposadament desagradables per als mosquits. Quins funcionen millor?
 


 
 Protecció física contra els mosquits

A boqueta nit els mosquits estan més actius, la mànega llarga i calcetins pot salvar-nos de moltes picades. A casa, les xarxes mosquiteras sobre el llit proporcionen una barrera física que impedeix el seu pas mentre dormim i afavoreixen la ventilació. Les mosquiteras en portes i finestres prevenen l'entrada de mosquits a casa, i molts models es poden retirar fàcilment a l'hivern quan no són necessaris.

Existeix a la venda roba protectora, útil en països on els mosquits per les malalties que transmeten són un problema greu. És roba de mànega llarga, lleugera i tractada amb permetrina, un repel·lent dels mosquits.

Un mètode de lluita és un simple ventilador. Els mosquits no són grans voladors, i no superen el corrent d'aire i el ventilador engegat els mantindrà allunyats.

   

Repel·lents químics contra els mosquits

Inclouen productes químics però també productes naturals i derivats de naturals. El DEET és dels més efectius i duradors, proporciona entre 4 i 8 hores de protecció, segun la seua concentració. És més car, però la relació cost/eficàcia és més alta, encara que té l'inconvenient que pot causar irritació en la pell en algunes persones i no es recomana per a bebés menors de 2 mesos.

La icaridina és un altre ingredient dels repel·lents, amb duració fins a 7 hores. La icaridina és inodora i no resulta greixosa, és de menys irritació cutània que el DEET i no danya els teixits sintètics ni els plàstics. La permetrina s'utilitza per a tractar roba i mosquiteres, és molt efectiva i duradora, fins i tot després de diverses rentades.

Els olis essencials, com l'eucaliptus llima i la citronel·la, són de protecció moderada i menys duradors, un parell d'hores. Són una opció més natural però de menor eficàcia enfront dels repel·lents sintètics.
 


Paranys per a mosquits


Els mosquits se senten atrets per la llum, però si ens localitzen és perquè detecten el CO₂ que expulsem en respirar. Per això els paranys per a mosquits són de dos tipus: paranys de CO₂ i paranys de llum ultraviolada.

Els paranys de CO₂ són molt efectives en àrees tancades, no a l'aire lliure. Emeten dolls de CO₂ per a atraure als mosquits, que són aspirats a l'interior del parany. Són eficaços, però cars.

Els paranys de llum ultraviolada són més barats. Tenen uns llums blavosos, amb raigs ultraviolats per a atraure als mosquits i matar-los en una xarxa electrificada. Però al final són més eficaços en altres insectes voladors que en els mosquits. Es poden usar en exteriors.
 


Repel·lents d'ultrasons

Les polseres, clauers o dispositius endollables prometen espantar als mosquits amb ultrasons amb la teoria que eixes freqüències són desagradables per als mosquits femella, els que piquen. Eixos aparells són tirar els diners. Els estudis científic demostren que els ultrasons no són efectius per a repel·lir mosquits ni per a disminuir les picades.

Si els mosquits ja ens han picat, un poc d'amoníac dissolt en aigua pot alleujar les molèsties.