L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.710
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:30.317

dimarts, 30 de juliol del 2024

Benifairó ret un emotiu homenatge postum al dolçainer Alfonso Basset Alberola

 

Benifairó va retre ahir un emotiu homenatge postum a la figura d'Alfonso Basset Alberola, "el Dolçainer", que ens va deixar fa uns mesos, amb el que ha estat un reconeixement a la gran tasca realitzada al llarg de la seua vida en la difusió de la dolçaina i la música d'aquest instrument tan nostre. Protagonistes de l'homenatge els diferents amics que l'han acompanyat en aquests anys, agrupats en la formació "La Colla".

 

 

 

Alfonso Basset forma part d'una família de dolçainers, l'origen de la qual cal buscar-la a mitjan segle XIX, i on la interpretació del nostre instrument nacional ha passat de pares a fills fins a l'actualitat. La tasca dels Basset de Benifairó (Alfons i Josep) ha aconseguit salvar i recuperar  moltes tocates tradicionals valencianes a més de, amb el seu exemple, impulsar la coneixença i estudi de la dolçaina, i propiciant que que molts músics li hagen prestat atenció, amb la qual cosa s'ha aconseguit el reviscolament de l'instrument després d'uns anys que semblaven de desaparició de la vida festiva dels valencians.

Així, en tots aquests anys, i des de fa dècades, hem pogut vore Alfonso Basset acompanyant amb el so de la seua dolçaina i tabalet multitud d'actes festius a tota la Valldigna (processons, actes fallers, actes institucionals...) cas de la fotografia que adjuntem, d'una nit d'albades a Tavernes.


 Tot Benifairó es va sumar ahir a l'homenatge, amb un auditori ple de gom a gom, per escoltar un concert que era la primera vegada que interpretava "La Colla" sense la seua presència física. Cançons tradicionals valencianes, alguna polca, per fer un reconeixement a la tasca d'Alfonso Basset en tants anys, amb una total dedicació i passió a la dolçaina i el tabal, com es va recordar en els parlaments.
 

 

 

Uns parlaments emotius i sincers, expressats amb el cor a la mà, per recordar la seua figura, el seu bon tracte amable i familiar i sempre amb una afirmació: sense ell, els dolçainers i tabaleters no estarien allí, damunt l'escenari interpretant peces dels nostre folklore, essent la peça que va escriure "Roserets" en el 2016 molt aplaudida, per acabar amb el tema de Frank Sinatra "My way" (Com he fet sempre). La seua filla, Maria José va rebre un detall recordatori del grup.

Alfonso Basset ens va deixar fa uns mesos, però el seu llegat continua entre nosaltres, personificat en la colla de dolçainers que han seguit el seu mestratge i exemple.