L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.679
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:5.699

divendres, 5 de juliol del 2024

ACTUALITZADA: L'alcalde de Simat confirma que la placa la placa del 33é Aplec Excursionista dels Països Catalanses es reposarà després de les tasques de manteniment.

 


Simat reposarà al seu lloc la placa commemorativa del 33é Aplec Excursionista dels Països Catalans que s'havia retirat fa uns dies, i segons la informació de la regidora d'EU, Eva Miñana, que ha demanat informació a l'alcalde Sebastián Mahiques, del PP, aquest li ha confirmat que no hi ha cap motiu ideològic ni persecució en la retirada, sinó que es per fer una tasca de manteniment, atés que pel temps les lletres sobre marbre no es llegien bé.

Acció Cultural del  País  Valencià (ACPV) havia publicat un comunicat on rebutjat fermament la decisió presa pel govern municipal de l'Ajuntament de Simat, amb govern del PP per majoria absoluta, de retirar al cap de 15 anys sense cap  explicació,  la placa  que commemorava la celebració del 33é Aplec  Excursionista dels Països Catalans, un acte "que no  ha sigut consultat ni justificat públicament, i que representa una  manca  de  respecte envers una  iniciativa clau  per a la promoció de la cultura i la història  del  nostre país"

La  retirada de  la placa, indica ACPV, podia considerar-se una ofensa els organitzadors i participants de l'esdeveniment celebrat a Simat i Benifairó el desembre del 2009, que va ser un encontre de les terres que parlem la mateixa llengua i sobre tot, un gran aparador cultural en el qual hi participaren més de 1.000 persones.

L'aplec, com es tradició des de la seua primera celebració en 1977 fins a l'edició d'enguany, que serà la 46é, celebra en un ambient de germanor l'amor pel territori,  la natura , el patrimoni  dels nostres territoris, i sobre tot fomentar la germanor dels diversos pobles que  en formem part.

ACPV li havia demanat al govern de l'Ajuntament de Simat una explicació clara i transparent sobre les  raons de  la decisió, la reconsideració de l'acció i la restitució de la placa en el  lloc original, de  manera que es reconega la vàlua de l'aplec i es  respecte la voluntat de la ciutadanies. Aquesta demanda sembla ser que podem considerar-la com a realitzada amb les explicacions donades per l'alcalde i que també arreplega el diari Levante-EMV. 


 

Desembre del 2009: Quan l'Aplec Excursionista del Països Catalans es va celebrar a Valldigna

 El 33è Aplec Excursionista dels Països Catalans celebrat a la Valldigna  (i més en concret a Simat i Benifairó) va ser el seté celebrat a les comarques valencianes, va presentar un balanç de 1000 assistents, 800 inscrits i més de 100 voluntaris,  arribats de les diferents comarques de l'àmbit lingüístic, fins i tot de l'Alguer(Itàlia) i la Catalunya Nord (França).

La programació d'actes, atapeïda, comprenia excursions, visites, conferències, projeccions, teatre, de grups de cultura popular, correfoc i actuacions de grups musicals, ompliren cinc dies en un ambient d’amistat i apropament, al qual es va unir molts habitants de la Valldigna. 


 

 

L’acte inaugural de l’Aplec tingué lloc en els dos pobles, primer a Simat, amb una comitiva encapçalada per la banda i un grup de dolçainers que es va traslladar a peu a Benifairó, essent rebuts a l’entrada del poble per la banda i davant de l’Ajuntament es va fer el simbòlic traspàs de la senyera de l’Aplec.

Un total de tretze excursions, de diferents nivells i tres passejades culturals va preparar l'organització on es va recórrer la serra de Corbera, es va pujar al Penyalba, Mondúver, la serra de la Safor, el pla de Santoma, les Foies, el Toro, es visitaven les Neveres i el camí vell de Barx, es recorria el sender dels Amoladors, fins a les Creus, o el castell de Marinyén. Una mostra de l'èxit va ser que totes les excursions programades exhauriren les places disponibles, tant les eixides de muntanya, com també les visites culturals a Sueca i Gandia. 

Igualment exitoses foren les xerrades/conferències programades als dos municipis de la Valldigna que omplien l'aforament, tot i que la majoria eren simultànies. Recordem com referents l'expulsió dels moriscos i l'alta tensió i la política energètica en un temps on el pas de l'alta tensió per la Valldigna era candent actualitat. 

Molt emotiva va ser la inauguració de l'exposició de Paco Alberola al seu poble, Benifairó, seguida d'un concert de Pep Gimeno "Botifarra", i també les actuacions de Xavi Castillo, Andreu Valor, el Cor Quinze de Març, els grups musicals Batà (l'Alcoià), "Skak al Rei" (la Safor), Naia (l'Horta), Banda l'Entusiasta de Benifairó, Banda Unió Musical de Simat, xaranga de Simat, balladores de Santa Anna, Grup de Danses "Les Folies" de Carcaixent (La Ribera), Dolçainers de Gandia, Vilallonga i la Valldigna, Colles de Dimonis Fem Fredat de Simat i Correllops de Vilallonga.

 

Foren cinc dies intensos.  L’organització d’aquest 33è Aplec va anar a càrrec de les entitats Grup de Muntanya Viarany, Grup d’Esports de Muntanya de Benifairó de la Valldigna i el Grup Muntanya Valldigna, amb el suport dels ajuntaments de Benifairó  i Simat i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València. 

Cal esmentar les entitats i persones que constituïren l'aparell logístic cultural de l'Aplec com l’Institut d'Estudis Comarcals del Camp del Turia, Club de Pilota Correllops de Vilallonga, Club de Pilota de Simat, Andreu Valor (cantautor -Cocentaina), Coral Quinze de Març, Josep Piera, Paco Alberola, Pep Gimeno "Botifarra", Daniel Calver (pirotècnic de sueca), Daniel Olmo (dissenyador de web),  i la col·laboració de Fundació Casal Jaume I, la Safor-Valldigna,  Acció Cultural del País Valencià, els ajuntaments de Sueca i Gandia, Universitat de València -Delegació d’Alumnes-, Escola Valenciana, Centre Social Terra, Associació Amics del Buscarró, Nacionalistes de la Valldigna i Valldigna, som i serem. (disculpes si ens hem oblidat d'algú)

Un conjunt impressionant de persones i entitats que, de manera altruista oferiren el millor, treballaren dur i amb il·lusió per oferir a la Valldigna un esdeveniment que va posar la nostra comarca, i a Simat i Benifairó, en els titulars i cròniques de centenars de publicacions i mitjans de comunicació. Només per respecte al treball i l'estima que demostraren a la Valldigna s'hauria de mantindre la placa que recorda l'esdeveniment.