L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimarts, 9 de gener del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: La complicada (per no dir impossible) recuperació del dret civil valencià: PSOE i PP en contra en el Congrés


Sense sorpreses per a la recuperació del dret civil valencià, perquè la sorpresa seria que tirara avant: El PP i el PSOE votaran en contra de la recuperació quan es vote la reforma constitucional de l'article 49.
 
Abans de seguir, cal saber que Catalunya, Aragó, Navarra, Galícia, País Basc i Balears sí que tenen reconegut el dret civil propi, i no es regeixen pel dret civil de l'Estat, derivat del castellà. Tornem al decret de Nova Planta i al "derecho de conquista".  Cal saber que el Dret Civil es va incloure en la reforma de l’Estatut del 2006, aprovada amb els vots del PP i del PSOE, però el Tribunal Constitucional el va eliminar arran d’un recurs del govern espanyol, presidit pel socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Des d’aleshores el País Valencià ha quedat com a l'únic territori de l’Estat amb Dret Civil propi històric que no l’ha pogut recuperar.
 
Compromís ha aconseguit ara que Sumar accepte la reivindicació en el Congrés i presenta una esmena a l'acord del PSOE i PP per a modificar l'articule 49 de la Constitució per la via ràpida al gener,  sense referèndum, per a eliminar el terme "disminuït" i substituir-lo per "persona amb discapacitat".  Compromís vol que a més d'eixa modificació, s'incloga en la reforma constitucional la recuperació del dret civil valencià, cosa que es va intentar sense èxit en la passada legislatura quan també es va abordar la qüestió de l'article 49.  
 
En la passada legislatura, el PP no va acceptar cap altra modificació i el PSOE va prioritzar la reforma a una part de l'article 49, i va deixar de banda la reivindicació de la Associació de Juristes Valencians (AJV) i els acords unànimes firmats i aprovats en les Corts Valencianes per tots els partits per  a incloure la recuperació del dret civil valencià.
 
A les Corts Valencianes tots els partits i representants són defensors de la recuperació del dret civil i han signat en totes les institucions acords per a això. El president actual de la Generalitat, Carlos Mazón, inclús ho va oferir fa poc en un pacte al PSOE i Compromís.
 
Però quan es va Madrid tot canvia. Al País Valencià es diu sí i a Madrid és diu no i es defensa el no. Els diputats ¿valencians? del PSOE-PP no pinten res. I el previsible és que l'esmena i l'acceptació del dret civil valencià es quede en no res. Per aprovar-se, fa falta un suport mínim de tres cinquens de cadascuna de les Cambres (210 diputats i 159 senadors) i amb això és obligatori que els grans partits centrals i centralistes de Madrid, el PP i el PSOE, respecten les "colònies perifèriques" i ho secunden. Però no ho faran, com ja reconeixen fonts de totes dues formacions polítiques.
 
Reivindicació del dret civil valenciana davant el Congrés
 
 
La història de la passada legislatura es repeteix. Els diputats valencians del PP ni es plantegen trencar la disciplina de vot i acataran la postura del partit a nivell nacional, i es passaran per l'angonal el suport en Les Corts Valencianes o als ajuntaments i el compromís públic de Mazón.

El PSOE ja admet que no hi ha cap possibilitat de la recuperació del dret civil valencià ni que l'esmena de Compromís per dur endavant la reforma constitucional tinga èxit. Tenen un full de ruta marcat en l'acord PP-PSOE i allí no es contempla la inclusió del dret civil valencià. Per tant, anem de manera inexorable a que la bancada socialista vote en contra de l'esmena de Compromís. Com en el PP, els diputats valencians del PSOE no trencaran la disciplina de vot i acataran la postura del partit a nivell nacional, i es passaran per l'angonal també el suport que en la passada legislatura i en aquesta han donat a eixa reforma en Les Corts Valencianes i  als ajuntaments. 
 
L'esmena de Compromís es debatrà i votarà previsiblement la setmana vinent. Compromís ha convocat als diputats de Les Corts i del Congrés, tant del PP i del PSOE, a una reunió per a portar al Congrés una posició "unànime" de suport a l'esmena i incloure el dret civil valencià en la reforma de la Constitució. I estem segurs que quedaran com “camot”.
 
Ho tornem a repetir: Catalunya, Aragó, Navarra, Galícia, País Basc i Balears sí que tenen reconegut el dret civil propi, no es regeixen pel dret civil de l'Estat, derivat del castellà. Però ja se sap, els valencians som d'una altra pasta...
 
Mentre l'Associació de Juristes Valencians, que presideix José Ramón Xirivella, ha convocat diumenge que ve 14 de gener una manifestació on es demanarà que els diputats valencians del PSOE i PP "no voten en contra dels interessos valencians".