L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dissabte, 13 de gener del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: És ara l'hora o no ho serà mai?

 

És ara o no ho serà mai?. L’Associació de Juristes Valencians ha convocat una concentració a la plaça dels Furs de València per a exigir als diputats que voten el dijous que ve  a favor de la incorporació del dret foral valencià a la Constitució espanyola. La concentració està convocada sota el lema “No voteu contra la nostra gent”, tot i que es completa amb “Heu de defendre els drets civils del Poble Valencià en el congrés”.

L’Associació de Juristes Valencians demana que la Constitució espanyola permeta a les Corts Valencianes legislar sobre el propi dret civil valencià, un dret que tenen Catalunya, Aragó, Navarra, Galícia, País Basc i Balears.  Però, sembla ser que la cosa no reeixirà, perquè PP-PSOE ja s’ha manifestat en contra, amb una total contradicció entre allò que el PP i PSOE defensen al País Valencià i les Corts Valencianes i el que fan després a Madrid.

Els valencians, al contrari d’altres comunitats, no tenim en vigor el nostre dret civil, i això és furtar-nos part del nostre autogovern. Pasqual Sala, ex-president del Tribunal Constitucional i de Juristes Valencians, ha expressat recentment en un acte en defensa del dret civil valencià que la reivindicació històrica era justa i més quan no tenia cap significació política. 

 

 

Tot i les promeses del PSOE i PP: dir SÍ a València i tot el contrari, dir NO a  Madrid.

Vicent Soler, ex-conseller d’Hisenda socialista, opina el mateix que Pasqual Sala, mentre el síndic a les Corts, José Muñoz, ahir mateix afirmava que igual participen en la concentració, però llança balons fora sobre el seu vot a Madrid amb el trist i pobre argument que no estan segurs si encaixa la reforma constitucional tan concreta. El expresident Ximo Puig, afirma que és molt injust que els valencians no disposem del nostre dret civil, però.... que cal anar més enllà i aprofundir en fer un estat federal...  Si en vols més, para el cabàs!!!

El Partit Popular dóna suport ací al País Valencià a la demanda, el president Mazon ací diu que sí, el mateix que Vicente Mompó, president de la Diputació, però el PP ja ha anunciat el seu vot negatiu.  

El bo del cas és que els dos partits, PP i PSOE, han participat en actes de defensa del dret valencià, s’han fotografiat a la porta del congrés espanyol amb representants sindicals, empresarials i de la societat civil que són qui donen suport a la reforma constitucional.

Compromís considera que el canvi d’opinió del PP-PSOE, dir sí al País Valencià i no a Madrid, és l’expressió de la incapacitat política d’influir a la direcció de Madrid i una mostra del poc pes polític del País Valencià a Madrid. “Diumenge igual seran a la concentració i dijous votaran en contra” ja avisa Compromís.

 

Diputats valencians davant del Congrés donant suport a Juristes Valencians per després votar que no

 

 Una demanda que ve de lluny

Els valencians (alguns i algunes) volem recuperar el nostre dret civil, com tenen Catalunya, Aragó, Navarra, Galícia, País Basc i Balears. L’any 2006 la reforma de l’Estatut va incloure el dret civil valencià amb el vot dels socialistes valencians, però el seu partit a Madrid, en concret José Luis Zapatero, ho va recórrer al Tribunal Constitucional. L’any 2016 el TC va anul·lar les lleis del dret civil que afectaven al règim econòmic matrimonial, les relacions familiars dels fills i progenitors amb els quals no conviuen o les unions de fet.

Les Corts Valencianes el febrer del 2020, aprovaren una proposició de llei per a reformar la  constitució espanyola amb el dret valencià inclós. El 2021, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, de Compromís, la va presentar oficialment a la presidenta del congrés espanyol, la socialista Meritxell Batet, perquè li donara curs, cosa que mai no va passar. I es va acabar la legislatura.

Ara, amb la nova legislatura, la petició no ha decaigut, continua viva i, tard o d’hora, la mesa del Congrés l’haurà de tramitar i es tornarà a debatre aquesta modificació.