L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimarts, 2 de gener del 2024

Fa molt de temps que no plou. Davant d'una sequera, què podem fer per estalvia aigua a les llars?

 
 
Hem entrat al 2024 i ja fa molts i molts dies que no plou. Les reserves d'aigua van a la baixa i ja hi ha zones on la sequera i la falta d'aigua, fins i tot per a usos domèstics, és un problema que es pot agreujar bastant enguany. Balafiem molta aigua, és l'opinió generalitzada en els experts, que aconsellen vigilar-ne l'ús, fer-ne un ús racional. I tots podem ajudar a reduir-ne l'ús que fem, de l'aigua. 
 
D'entrada a aquest 2024 - un any que desitgem us siga ben bo- us oferim uns consells que pensem ajuden a canviar els hàbits, a aconseguit també un estil de vida més conscient amb la realitat.

1. Les dutxes en lloc de banys
Els estudis confirmen que un 73% del consum de l'aigua a casa és al lavabo. Convé canviar els banys per una dutxa curta, tot i que també és cert que els banys més sovint queden per a les criatures. No obstant en el cas d'adults pensem que una dutxa suposa la despesa d'entre 35 i 70 litres, segons la durada mentre els banys no baixa de 200 litres.
 


2. Reutilització de l'aigua
L'aigua de rentar fruites i verdures, o la que deixem anar a l'aixeta fins que rage calenta, es pot usar per regar o en altres tasques domèstiques.
 
3. Cal adoptar hàbits de neteja conscients
Així podem rentar els plats a mà amb un recipient amb aigua i no deixar l'aixeta oberta, com també usar cicles curts en rentaplats i rentadores sempre que siga possible. 
 
4. Utilitzar productes que no necessiten aclarir-se
Moltes marques disposen de productes ecològics i de productes que no necessiten aclarir-se com mascaretes o suavitzants pels cabells. Això redueix el temps de la dutxa i, s'estalvia aigua.
 
 
5. Tanca l'aixeta
Si no fem servir l'aigua... tanquem l'aixeta. Massa vegades la deixem oberta o tardem a tancar-la durant l'ús, i suposa una gran despesa d'aigua.
 
6. El truc de la paperera al lavabo
Una paperera per als cabells, papers, etc. en lloc d'estirar sempre de la cadena. Una solució senzilla per no usar tanta aigua. 

7. Cal instal·lar dispositius d'estalvi d'aigua
Els difusors d'aigua a l'extrem de l'aixeta mesclen aigua i aire, o siga més potència d'aigua amb menys líquid. Aixetes de baix flux o capçals de dutxa d'alta eficiència redueixen el consum d'aigua, es minimitza el malbaratament sense sacrificar la qualitat o la comoditat. 
 
 

8. Compra sempre electrodomèstics eficients
En adquirir rentadores, rentaplats i altres electrodomèstics tria sempre els que tinguen certificació d'eficiència hídrica. Usen menys aigua amb igualtat de rendiment.
 
9. Cura amb les fugues d'aigua, soluciona-ho de seguida
Una pèrdua en la vàter o aixeta suposa molts litres al cap d'un dia: arregla-la ràpid perquè s'estalvia aigua i diners.
 
10. Conscienciejar sobre l'ús responsable de l'aigua
Pots compartir aquests consells amb familiars i amics, que prenguen consciència de la importància de conservar l'aigua i no balafiar-ne. Els canvis  d'hàbits generals suposen un estalvi significatiu.
 
Aquests consells són una adaptació dels oferts per la Generalitat de Catalunya als seus ciutadans. Allà ja pateixen una greu sequera, que no és el cas del País Valencià però... sempre val més prevenir.