L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimarts, 23 de gener del 2024

Confederació planta espècies vegetals autòctones en el tram del Vaca que ha gaudit del procés de solarització per eliminar les canyes

 

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer. a través de l'empresa Tragsa, està procedint a la plantació d'espècies vegetals autòctones en el tram del riu Vaca del terme de Tavernes on s'ha actuat per solarització per eliminar les canyes. 

Tal com vam informar fa unes setmanes, la Confederació havia procedit a retirar la capa geotèxtil de polietilè que, ha estat cobrint els marges del riu Vaca durant els dos anys que ha durat el procés de solarització. Aquesta retirada suposava la finalització de la denominada segona fase del treball complet, previ a l'entrada de la fase final que és la que du a cap Tragsa i que pot acabar en la present setmana.

 

 

 

Des de fa uns dies els empleats d'aquesta empresa procedeixen a plantar exemplars de flora autòctona, sobre tot vegetals de ribera propis dels barrancs i rius valencians. Així es planten, seguint el mateix patró que es va executar en els trams de Benifairó i Simat, arbres com els àlbers, oms, lledoners o salzes, junt a altres espècies com el llentiscle, les salicàries (sarga), l'aladern o l'arç blanc, baladre, entre altres, i fins i tot hi havia en el projecte la introducció d'algunes especies aquàtiques que podem trobar en el Vaca en la part final de recorregut, cas del joc, boga o  lliri groc.

 

En acabar el treball, correspondrà a l'Ajuntament de Tavernes les tasques de manteniment, és a dir, eliminar els possibles rebrots de canyes i mantindre i cuidar les espècies plantades per formar eixe corredor de ribera en el riu amb espècies pròpies del nostre territori. 

Cal suposar també que ara l'Ajuntament demanarà a la Confederació la continuació del programa d'eliminació de la canya en altres trams del riu entre la subestació d'Iberdrola i el tram final abans de la desembocadura, on la canya vera (Arundo donax), planta invasora originària d'Asia,  constitueix un greu problema.


Sara Jiménez amb els responsables municipals a l'assut
 
Amb el treball de plantació de les riberes del riu, finalitza el projecte experimental iniciat la passada legislatura, quan les gestions del govern de Compromís amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va donar com a resultat la inclusió d'aquest tram del Vaca dins de l'experiència pionera de solarització com a mètode d'eliminació de la canya.  
 
La visita de la cap del Servei de Restauració Fluvial de la Confederació del Xúquer, Sara Jiménez, acompanyada dels regidors de Compromís Josep Llácer, responsable d'urbanisme, i Mònica Palomares, de Medi Ambient, va servir per concretar un projecte iniciat el darrer trimestre de l'any 2021.