L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

diumenge, 25 de juny del 2023

Què hem d'abocar al contenidor marró i què nò: una detallada explicació per a reciclar més i millor


Una de les últimes actuacions del govern de Compromís, i ja implantada per complet als carrers del poble i la platja, ha estat el denominat "cinqué contenidor"  per a reciclar la matèria orgànica. Una acció molt beneficiosa perquè permet produir compost orgànic per a cultivar altres aliments, evitar que milers de tones de residus es desaprofiten contaminant en abocadors, reduir costos econòmics innecessaris i preservar el benestar del nostre entorn i dels éssers vius que l'habitem.
 
Cal remarcar que l’horari d’ús del contenidor serà com els altres contenidors, de 20 a 00 hores, per a evitar males olors i altres molèsties, especialment ara en els mesos de més calor. Actualment són diferents tipus de contenidors el que existeixen en les ciutats, tots amb l’objectiu de procurar una separació selectiva de residus per al seu millor aprofitament posterior. Cada contenidor té un color diferent segons els residus que s’hi aboquen, tot i que ara en parlem del contenidor marró, que no hem de confondre amb el gris ni amb cap altre.
 
 



Per què estiga més clar: que llençarem  al contenidor marró

- Fruites i verdures o les seves restes, tant cuinades com crues.
- Restes de cereals, llegums o hortalisses. També és igual si estan cuinats o no, no deixa de ser menjar i, per tant, matèria orgànica degradable.
- Pa, pastisseria i galetes que sobre o s'ha fet roí i no volem consumir-lo.
- De la fruita també tirem els pinyols, les llavors, les corfes i els fruits secs sencers que estiguen roïns o hagen sobrat.
- Qualsevol material biodegradable: paper de cuina usat, tovallons, restes de cafè (la càpsula sencera d'alumini no) les bossetes de les infusions, els suros d'ampolla, etc.
- Restes de poda, plantes, fulles seques, flors, etc.
- Closques d'ou, carns, peix i marisc. 
 
 

 
Que no s'ha d'abocar en el contenidor marró.

- Oli usat de cuina o de qualsevol altre tipus.
- Bolquers, compreses, preservatius o productes de salut i higiene d'un sol ús.
- Els suros de les ampolles que estan fets de plàstic o resina.
- Excrements de qualsevol tipus.
- Pedres, sorres o terra de jardí.
- Productes de neteja.