L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 17 d’abril del 2018

INVERSIONS 2018: Una màquina especial inicia la neteja i draga del llac de la Goleta



Una maquina especial va iniciar ahir els treballs de neteja del fang del fons del llac de la Goleta, la primera que es fa en tota la història i que durarà fins ben entrat el mes de maig. Els primers treballs realitzats ahir van ser la retirada de canonades i demés elements dels airejadors per poder treballar sense cap problema, moment que recullen les fotografies.

La regidoria d'Agricultura que dirigeix Javier Escrihuela és la responsable d'uns treballs que du a cap l’empresa valenciana “Vicente Vela SL” amb una maquina especial que, segons ens informava l’empresa, és l’única que hi ha a Espanya. Aquesta empresa familiar desenvolupa majorment la seua  activitat en el llac de l’Albufera i zona del parc natural, encara que efectua treballs de draga per tota Espanya. És la mateixa empresa que fa uns mesos va netejar de canyes i malesa el Caixer-riuet amb una barca especial, com les usades en l'Albufera.

L’actuació suposa una inversió de 70.000 euros dins del pressupost del 2018, y s’afig a les inversions ja realitzades pel consistori per a aconseguir la millora del llac: instal·lació de bufadors, la instal·lació d’arquetes i embornals decantadors per filtrar l’aigua pluvial i el projecte de naturalització del llac. En total les inversions realitzades sumen més de 130.000 euros als quals cal afegir l’actual de la draga.


Els treballs serviran per a retirar la capa del llim del fons que impossibilita l’aflorament d’aigües freàtiques netes que alimenten el llac de forma natural. Les màquines drenaran una capa que segons els estudis previs arriba a fer mig metre d’alçària en determinades zones.  El fang retirar es dessecarà i s’utilitzarà com a adob, ja que és terra molt rica en matèria orgànica. 

Una petita història retrospectiva 

L’últim treball de ¿"millora"? efectuat per un anterior govern en el llac va ser el 2005, si és que es pot dir "millora"  a la destrossa d'arrancar la flora autòctona  existent en el llac amb una retroexcavadora, amb la qual cosa es va eliminar el sistema d’oxigenació natural de les aigües. Això causaria alguns episodis anys arrere de peixos morts a l’estiu en disminuir el nivell d’aigua i de l’oxigen. També es va construir l’illeta artificial del mig amb material d’enderrocs.
 



El govern de Compromís es va prendre amb seriositat la millora d’aquest espai, i en el 2012 va instal·lar un sistema de bufadors per solucionar aquest problema i evitar la mort de peixos. Va suposar una evident millora però l'entrada de brutícia de l'exterior continuava amb les pluges, perquè no hem d’oblidar que és un llac de tempesta que arreplega els pluvials de la zona i dels carrers. Per eliminar la brutícia arrossegada per l'aigua pluvial s'han construït sistemes de decantació abans de l’abocament al llac. També s'ha desenvolupat un projecte de naturalització del llac amb un sistema de filtració, decantació, biofiltres i oxigenació.

Aquests treballs es completen ara amb la draga,la primera en la història del llac, que es confia permeta l’aflorament d’aigües netes des del subsòl, de manera que siga l’aigua de la capa freàtica qui alimente i mantinga de forma natural les aigües del llac i consolide la seua naturalització.




2 comentaris:

Anònim ha dit...

Yo he vist al consejal de agricultura per alli y parlant en els traballadors. Ya sabem qui samporta el capital

La Cotorra de la Vall ha dit...

Normal i lògic. Si això es una actuació de l'àrea d'Agricultura és el que cal i és el normal i lògic: que el regidor vaja, controle els treballs, pregunte i s'interesse per la tasca, que sàpiga si hi ha alguns problemes.
A qui esperaves vore a M. Rajoy? o al rei Felip VI?

Tira va, prenem-ho amb bon humor perque sempre hi hi algú qui no so sap on li cau la càrrega.