L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dilluns, 23 d’abril del 2018

El consistori aprova la proposta inicial de Compromís de demanar equiparar el calcul de les pensions agricoles a la resta de treballadors



L’Ajuntament de Tavernes en el passat plenari  va aprovar una proposta inicial de Compromís, a la qual es va sumar EU,  per instar el govern central i que equipare el càlcul de l'import de  pensió  de  jubilació dels treballadors agrícoles, autònoms o assalariats, al Règim General de la Seguretat Social, sobre tot en els buits de cotització en els anys que s'usen per al càlcul de  la  pensió.

La moció de Compromís presentada pel regidor d'Agricultura, Javier Escrihuela recorda que les condicions econòmiques de les persones que treballen al camp són conegudes per la societat, i se sap que es situen en una renda mitjana molt inferior a la de la resta de la ciutadania.

La proposició explicava que les cotitzacions de les persones que treballen al camp, el temps que passen sense cotització no s'integren en el càlcul de la pensió de jubilació i genera una desigualtat molt forta respecte a les persones que cotitzen al Règim General.

Javier Escrihuela, agricultor, defensa els interessos del sector
Javier Escrihuela recordava en el plenari que, per a rebre una pensió de jubilació contributiva s'ha d'haver treballat i cotitzat un mínim de 15 anys, i la quantia es calcula amb la mitjana de les bases de cotització dels últims anys treballats.  Igualment s’explica com pel sistema de còmput de temps no cotitzat,  en el cas de treballadors agraris, siguen  autònoms o per compte d’altri, els mesos que no hi ha hagut cotització es computen com a zero, i  reben una pensió final molt inferior a la resta de persones adherides al Règim General.

Una altra qüestió contemplada en la moció ve referida al rendiment agrari, on les dades de l'Agència Tributària deixen clar que la renda mitjana dels agricultors al País Valencià és un 50% inferior a la de la resta de contribuents.  El rendiment mitjà agrari és de 8.824 euros, per davall de la mitjana espanyola amb 10.825 euros pels baixos preus actuals dels productes agrícoles que fan que l'estructura de la propietat agrària al País Valencià oferesca unes rendes molt baixes. Ara bé, si les comparem amb la resta de contribuents del País Valencià, la diferència encara és més gran donat que la renda mitjana és de 17.531 euros.

Això fa, evidentment, que la vida del camp supose més dificultats econòmiques que la major part d'oficis i treballs, tot i ser necessària per a l'obtenció dels aliments i per a mantenir la sobirania alimentària del País Valencià.

Tot plegat, són aquestes situacions les que agreugen el problema de la subsistència de la vida al camp, i fa que cada any menys gent es dedique al treball de la terra i hi haja més camps abandonats i menys gent vivint als molts pobles del nostre àmbit rural.