L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.781
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:43.608

divendres, 10 de juny del 2016

PLENARI DE JUNY 2016: L'Ajuntament recolza a les persones celíaques i a llur associació, ACECOVA.



El consistori de Tavernes ha aprovat per unanimitat una moció que dóna recolzament a les persones cilíaques. La moció presentada per Compromís feia seua una proposta de ACECOVA, l' Associació de Celíacs valencians, a la qual se van sumar la resta de partits de manera que la moció s'aprovava com a posicionament institucional.

La regidora de Serveis Socials, Noe Alberola, va informar d'un conjunt ampli de resolucions de la moció, entre les quals està que les autoritats sanitàries facen més difusió del protocol de diagnòstic precoç entre els metges d’atenció primària i s’oferisca una formació contínua als treballadors del servei de cuina i repartiment d’aliments en els centres sanitaris.

Així mateix es demana que la inspecció sanitària intensifique les mesures de control sobre les empreses que realitzen el servei i els establiments privats i menjadors en centres de serveis públics, per tal que es complisquen les condicions més adequades per a garantir que no es produirà cap incident. Alhora, que s’unifiquen criteris que permeten a la inspecció sanitària detectar punts de risc en l’oferta a clients celíacs.

Altres punts indiquen a les autoritats educatives l’obligatorietat d’oferir menús sense gluten en els centres i adoptar les mesures legislatives perquè els establiments hostalers fora de l’àmbit educatiu obligatori, com ara ser cafeteries d’universitats, col·legis majors, instituts, etc. puguen oferir el servei als alumnes celíacs. Que s’aprove també una legislació de forns i elaboradors artesanals que elaboren productes aptes per a celíacs per tal de planificar la fabricació de productes sense gluten.

La moció insta a la Conselleria de Benestar Social per estudiar ajudes econòmiques per a ajudar en el cost que implica l’elevat preu dels aliments sense gluten, amb independència de l’edat i situació social del pacient.

Així mateix cal que el Ministeri d’Hisenda estudie una baixada de l’IVA en els productes bàsics i establesca ajudes per a empreses perquè puguen abaratir el preu final d’aquests productes.

La moció no oblida un punt fonamental: la campanya de conscienciació dirigida a la indústria alimentària perquè no plantege la fabricació de productes sense gluten com a manera d'aconseguir guanys econòmics, sinó amb la responsabilitat i controls de seguretat adequats en aquests tipus d’alimentació dirigits a un sector de la població afectat per una patologia.

També el suport de l’administració en la línia de treball iniciada per ACECOVA pel que fa al segell identificatiu creat per l'associació i, per tant, no crear nous segells identificatius que siguen complicats de supervisar.

ACECOVA disposa d’un programa per a formar restaurants, bars, cafeteries i establiments dedicats a la gastronomia del pacient celíac, formació del personal i identificació de l’establiment mitjançant un segell identificatiu creat per l'associació i presentat en el registre de la propietat intel·lectual. Actualment disposa de cent restaurants amb l’acreditació adequada perquè un celíac puga menjar-hi sense haver de preocupar-se. 

ACECOVA programa activitats, xarrades, tallers i conferències tant en escoles com en universitats, instituts, escoles d’infermeria, veterinària, farmàcia, etc. perquè els professionals relacionats amb la rama sanitària coneguen de primera mà el món de la malaltia celíaca.