L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dijous, 15 d’octubre del 2015

Pacte Compromís-Podemos, en perill extrem



El pacte Compromís-Podemos per a les eleccions espanyoles del 20 de desembre penja d'un fil i alguns dirigents del Bloc asseguren que l'acord és "impossible". 

El pròxim dimarts, 20 d'octubre, l'executiva de Compromís ha de decidir si avala o no les negociacions amb Podemos per una candidatura unitària. Tenim per un costat que hi ha desig en Iniciativa del Poble Valencià, per un altre la negativa dels militants del Bloc Nacionalista Valencià i de Gent de Compromís, expressada en referéndum. 

Per un altre hi ha el resultat de Catalunya Sí Que Es Pot en les eleccions catalanes (un fracàs), el reconeixement clar de Podemos de la impossibilitat de guanyar les eleccions del 20 de desembre i sobre tot, la decisió que ha pres de no integrar-se en el pròxim Govern espanyol. 
 
Molts factors en contra el pacte, sense oblidar la sensació d'improvisació i de menysteniment per part de Podemos. El seu programa electoral continua essent un secret, no hi ha registrada cap marca valenciana de Podemos i, per tant, si s'arribara a un acord, no es podria constituir un grup parlamentari propi. El reglament del Congrés dels Diputats diu que dues formacions que no s'han enfrontat a les urnes no poden formar grups parlamentaris diferents, tal com ja ha succeït amb ICV i Esquerra Unida o amb el PSC i el PSOE.

Mariano Rajoy signarà el decret de convocatòria electoral el 25 o 26 d'octubre, la formalizació de coalicions conclourà el 6 o 7 de novembre i calen 21 dies per legalitzar un partit polític, per tant la filial valenciana de Podemos hauria de registrar-se durant les pròximes hores o no podria obtenir el CIF autòcton que li permetera de formar un grup independent amb Compromís. 

A Compromís la situació és insostenible perquè falten cinc dies per a la reunió de l'executiva i no en saben res, de la proposta de Podemos. Hi ha la impressió que Iniciativa de Mònica Oltra vol dur la núvia i fer un casament a la força, però això el Bloc no ho vol admetre i diu a Iniciativa que si estan disposats a trencar Compromís perquè el país que de debò els agrada és Espanya, ja s'ho faran. 

Amb tot, en són ben pocs, els que contemplen un escenari de trencament. L'opció que Iniciativa es presente de bracet de Podemos per un costat i per l’altre el Bloc sota una marca paraigua alternativa a la de Compromís és un escenari tan dramàtic que la majoria prefereix descartar-lo per complet. 

Cal també dir que la llista conjunta a Galícia tampoc no travessa el millor moment. Xosé Manuel Beiras ha explicitat que l'entesa no culminarà si no deriva en un "subjecte polític gallec", és a dir, completament independent del futur grup parlamentari de Podem, tal com ho serà Catalunya Sí Que Es Pot.

Antonio Montiel, com a secretari general de Podemos, prova de fer força perquè el diàleg amb Compromís acabe satisfactòriament. Els valencianistes, però, s'estimen més de no contravenir l'opinió de la seua militància -el 74% de la qual va oposar-se a un acord amb els de Pablo Iglesias- i veuen amb més bons ulls d'anar a parar al grup mixt amb dos, tres o quatre representants escollits estrictament com a Compromís.

Així mateix en la direcció del Bloc és majoritària l’opció de no acceptar cap proposició que no implique una "independència orgànica i funcional plena" en relació al grup parlamentari de Podemos. 
 
Extractat d'un article de "El temps"