L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 26 d’octubre del 2015

Avui ha acabat la legislatura del "rodillo" del PP



El president Rajoy ha convocat avui eleccions per al dia 20D. La legislatura que avui acaba serà coneguda per l'ús al limite del “rodillo” de la majoria absoluta del PP i la dels dos trucs parlamentaris: primer, de tramitació de projectes legislatius per urgència, amb reducció de terminis i requisits ordinaris, i segon el debat en la comissió sectorial amb competència legislativa plena, és a dir sense passar pel debat en el Congrés, tràmit pel qual passa un projecte o proposició de llei.


Anem a indicar els “fets” legislatius més importants de la legislatura que avui acaba:


1.   La primera destralada va ser la pujada d'impostos, una setmana després d'arribar a la Moncloa, el Govern de Rajoy va aprovar el primer reial decret-llei: pujada de fins a un 7% l'IRPF a milions de treballadors i l'IBI fins a un 10%, congelació dels salaris de funcionaris i pujada de la jornada setmanal de 35 a 37,5 hores i reducció de la despesa pública en 9.000 milions d'euros.


2.  També per reial decret-llei, el tercer en la seua llarga producció, el PP va dictar al febrer del 2012 la reforma laboral sota l'argument de “facilitar la contractació, especialment dels joves i aturats de llarga durada”. Ha estat la major retallada de drets laborals dels treballadors a Espanya des de la dictadura.


3.  El 20 d'abril de 2012 el Govern de Rajoy en un reial decret-llei va introduir una retallada brutal de 10.000 milions d'euros en la sanitat (7.000 milions) i l'educació (3.000) públiques. Es va establir el copago farmacèutic per als pensionistes fins al 10% del cost dels medicaments i va eliminar l'assistència sanitària a més de 500.000 immigrants, entre altres disposicions. En educació va augmentar les hores lectives als professors i va pujar un 20% el ràtio d'alumnes per aula amb la finalitat de baixar els costos, entre altres mesures. El decret-llei va ser convalidat sense recolzament el 17 de maig de 2012 en la Cambra baixa enmig de múltiples protestes per part de l'oposició i de col·lectius socials diversos – la primavera valenciana i càrregues policials que van ser vistes en les televisions de tot el món.


4.  La Llei Mordassa ha estat una de les importants de la legislació reaccionària del Govern de Rajoy. Va ser aprovada al desembre del 2014 amb només els vots del grup parlamentari popular. Estableix sancions administratives, amb elevades multes, per actes considerats infraccions d'ultratge a Espanya i els seus símbols, manifestar-se en les rodalies del Congrés o del Senat, fotografiar en el carrer a policies o intervenir per a frenar desnonaments.
El text va rebre dures crítiques per part d'innombrables col·lectius, fins i tot el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). L'oposició parlamentària ha anunciat la seua derogació (mitjançant un escrit conjunt, al febrer de 2015).


5.  La LOMCE de Wert ha estat un altre dels colps baixos legislatius del Govern de Rajoy i una iniciativa personal del ministre d'Educació més polèmic des de la Transició, José Ignacio Wert. La llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa ha estat molt contestada, des de la pròpia comunitat educativa fins als més diversos estaments socials. Entre les seues mesures eliminar la selectivitat per a accedir a la universitat, i donar caràcter curricular a la matèria de religió, modificar competències lingüístiques de les comunitats autònomes i afavorir els concerts amb el sector privat de l'educació. 


6.  La reforma del codi Penal està en vigor des del passat dia 1 de juliol, sense el respatler de cap altra força parlamentària de l'oposició. Estableix la cadena perpètua sota l'expressió de condemna permanent revisable i introdueix penes de presó a qui ajude a immigrants irregulars així com la denominada "custodia de seguretat", açò és l'ampliació fins a 10 anys de penes ja complides per a presos perillosos. 


7.  La reforma de l'avortament contemplava en el text de Gallardón solament dos supòsits per a avortar: perill per a la vida de la mare i violació. La contestació social va anar en augment i el Govern, després de donar la callada per resposta, abandonava el seu ministre Gallardón que va dimitir al setembre del 2014 amb fortes crítiques a Rajoy.

Per a eixir de l’atzucac, el Govern canvià el projecte per una proposició de llei, aprovada amb presses i sense debats, que reformava la llei vigent per a restringir el dret a les joves entre 16 i 18 a avortar sense el consentiment dels seus pares.

 

Aquestes són algunes de les iniciatives legals del PP, però hi ha hagut unes altres que deixen una petjada de conservadorisme en la legislació espanyola: la llei de Monts que permet poder construir en espais cremats per incendis; la llei de Costes on s'eliminen els terminis per a derruir construccions situades en l'espai de domini públic al costat de les platges;  la reforma fiscal amb l'amnistia fiscal inclosa de Montoro; la llei de Taxes Judicials que elimina el principi de justícia gratuïta;  la llei de Seguretat Privada, que possibilita la custòdia de llocs públics, fins i tot sensibles per a la seguretat nacional, a les empreses privades.


El treball de l'oposició ha estat sempre anul·lat per l'aplicació permanent del “rodillo” de la majoria absoluta del PP. Com a mostra recordem algunes dades que ací ja hem dit any rere anys: hi ha hagut cinc Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i l'oposició ha presentat 30.000 esmenes però només s'han admès una dotzena cada any, totes modificades pel PP. En l'últim PGE de fa uns dies, el PP no va admetre ni una de les més de 4.000 presentades. Tot un resum del que ha estat la legislatura.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ja era hora. A vore si es nota el treball fet pel diputat Baldoví en defensa dels valencians i les valencianes.