L’Ajuntament de Tavernes es dirigirà al govern de la Nació per exigir-li la retirada de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, la popularment coneguda com a Llei Mordassa. La proposició d’EU va ser recolzada per tots els grups excepte el PP.
El text aprovat demana el debat consensuat entre totes les forces polítiques per l’elaboració d’un text que regule la matèria de seguretat ciutadana, incloent la Reforma de la Llei de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, per considerar-la superada i obsoleta en molts dels seus aspectes així com la Llei Orgànica general penitenciària. L’objectiu seria obrir un debat social ample que no solament fos reactiu sinó preventius, enfocant el delicte com un problema social de moltes variables socioeconòmiques i que requereix un treball transversal.
Aquesta llei, aprovada en solitari pel PP, està recorreguda al Constitucional, en recurs presentat per la esta de les forces polítiques del Congres de Diputats, i que tipifica com a greus o molt greus infraccions penals que estaven abans tipificades com faltes.
Així augmenta les sancions fins a 600.000€ i regula conductes habituals en les protestes ciutadanes de manera que ha passat a dir-se la “Llei de la por” o la “Llei Mordassa”, considerant la resta de partits que crea un instrument governamental que impossibilita drets democràtics bàsics, com són la llibertat d’expressió i de manifestació arreplegats en la Constitució.
El text aprovat considera igualment que la “Llei Mordassa” torna a ubicar la seguretat ciutadana en l’òrbita del vell concepte franquista d’ordre públic, molt allunyat de la concepció democràtica i constitucional de la seguretat.
Al respecte, cal recordar que el propi Consell d’Europa, institució encarregada de vetlar pel respecte als drets humans en el continent, qualifica el projecte de llei “d’altament problemàtica" i per als partits espanyols, exceptuant el PP, suposa un clar retrocés social, un anacronisme constitucional, un concepte d’ordre públic antic i un clar atemptat contra drets i llibertats democràtiques, encorsetats en procediments sancionadors que pretenen impedir la protesta, la crítica i la demostració cívica de desacord polític.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada