L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.253
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:19.523

dijous, 1 de maig del 2014

1 de Maig, Dia del Treball a Precari



Avui és 1 de maig. El Dia del Treball o el Dia del Treballador, que ambdós noms són vàlids, i que enguany el celebrem a uns dies de conéixer l’EPA (l’Enquesta de Població Activa), eixa mateixa que ha fet dir a Rajoy, del PP, que estava content després de saber que som vora 6 milions d’aturats i que el darrer trimestre s’ha perdut 184.000 llocs de treball. Com deia Rajoy, per a estar contents, no? 

Un dia on més que el Dia del Treball, hem de dir el “Dia del Treball a Precari” gràcies a les polítiques del PP: seguim desfent llocs de treball i, el que es pitjor, el poc que es crea es cada dia més a precari, més temporal, mes de hores... I ho diu l’EPA: el darrer any ha crescut el nombre de contractes temporals i ha baixat el de treball indefinit. En som 152.500 treballadors temporals més, però... 208.000 indefinits menys. Com deia Rajoy, per estar contents, no? 

Les mesures aprovades pel Govern del PP per incentivar el treball a temps parcial no cal ni dir que si donen efecte: I tant com s'ha incentivat el temps parcial!  Ara hi ha 150.000 treballadors menys a temps complet que fa un any, però puja el nombre de contractes parcials i només el primer trimestre d’enguany hi ha 46.000 treballadors més amb aquest contracte. 

I llegim en la premsa contractes de unes hores a la setmana, o el que té més sort, pot arribar a tindre contractes per quatre o cinc hores al dia. I cal dir que tots som afectats, homes i dones, car la jornada a hores o a temps parcial (digueu-li com vulgueu) creix en ambdós sexes, encara que les dones són les que tenen el major nombre de contractes a temps parcial: 1’8 milions entre els 2 milions que es calcula hi ha. 

I dins d’aquest panorama els contractes de pràctiques han pujat un 54,6% i els d’aprenentatge i formació un 55,2% en el darrer any. No cal ara explicar massa que volen dir aquests contractes quan a remuneracions i demes. Com deia Rajoy, per estar contents, no? 

I una altra dada que ens mesura ben bé la precarietat aconseguida pel govern del PP: el nombre d’ocupats subempleats, o siga persones que volen i poden treballar més hores però no arriben de cap manera a la mitjana del seu sector d’ocupació. En el primer trimestre de l’any hi havia 2.429.900 treballadors subempleats, 1.359.000 dones i i 1.070.900 homes. En el 2011 hi havia 2.188.500 persones en aquesta situació. 

I els més afectats? La gent entre 25 i 44 anys, els més joves laboralment parlant i, per grups, les persones amb només el primer cicle de l’educació secundària acabada (820.100) i els llicenciats, els d’educació superior (776.400). No cal dir tampoc la quantitat de tècnics, llicenciats, etc. amb formació superior que marxen a l’estranger. Com deia Rajoy, per estar contents, no? 
I mentrestant el Govern de Rajoy, del PP, mirant a altres costats, venent fum que tot va bé, que ens estem eixint de la crisi, mentre la banca cada dia té més guanys i els crédits segueixen sense arribar a empreses i famílies...