L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.553
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 35.258

divendres, 9 de maig del 2014

ELECCIONS EUROPEES; Europa, Europa... gastem menys de la mitjana europea en Sanitat i Educació


Les xifres posen negre sobre blanc la política espanyola: Espanya gasta més que la mitjana europea en Seguretat i Ordre Públic i està per sota en Sanitat i Educació. Eurostat, l'oficina estadística europea, “retrata” les decisions dels governs de cada Estat i els compara amb la mitjana de la Unió Europea i amb les decisions dels seus veïns en el continent.

Espanya ha destinat fons per sobre de la mitjana de la Unió Europa només en tres àrees, a saber: Ordre Públic i Seguretat, Assumptes Econòmics i Recreació, Cultura i Religió. Per sota es troben Protecció Social, Educació, Salut, Habitatge, Defensa i fins i tot Serveis Generals. La Protecció del Medi ambient està just en la mitjana.

El govern ha destinat a Ordre Públic el 2,1% del PIB –uns 21.000 milions d'euros– i Eurostat arreplega que la despesa a Europa és l'1,9%. En aquestes partides no entra gens relacionat amb les Forces Armades sinó amb els assumptes de la policia.

La sanitat més barata de l'entorn

En Salut, Educació i Protecció Social quedem notablement per davall. El sistema sanitari públic pesa un 6,2% enfront del 7,3% de mitjana europea –però és que s'ha de saber que en el 2010 era un 6,5%.

La sanitat espanyola és la més barata del seu entorn: França gasta un 8,3% del seu PIB; Itàlia un 7,3 i en el topall de la inversió en sanitat estan Dinamarca, amb el 8,6% del PIB i Finlàndia, amb el 8,2. Paises amb privatització en els seus sistemes sanitaris com Regne Unit gasten un 7,9% i els Països Baixos estan en el 8,9%. Més semblats als espanyols són els percentatges a Portugal (6,1) i Eslovàquia (6,2).

En Educació, per davall d'Hongria

En Educació, la diferència entre Espanya i Europa és quasi un punt: 4,5% enfront de 5,3%. En el 2010 la xifra espanyola estava en el 4,9% del PIB, i no entra en aqueixos registres les retallades efectuades pel govern del Pàg. Sobre aquest tema recordem que aquesta setmana el ministre Wert ha reconegut que l'import de les beques universitàries són enguany 300 euros menys de mitjana.

Espanya es queda sota Hongria i República Txeca, que dediquen el 4,8% del PIB a educació, però per a consol saber que estem per sobre d'Itàlia, un 4,2. En l'extrem superior està Islàndia, amb el 8%, i Dinamarca, amb el 7,9%.

En tot cas, el percentatge espanyol es troba molt lluny del de Regne Unit (6%) i França (6,1), i també de Finlàndia, 6’3%. Molt significatiu el cas de Finlàndia i més que res perquè el govern usa aquest país com a exemple pel seu èxit en les proves PISA. Però clar, calla que dedica un 1’8% del PIB més que Espanya en educació.

Menys protecció social, malgrat la desocupació

La Protecció Social és la major despesa en tots els governs d'Europa: un 19,9% del PIB, i com no Espanya es queda en el 17,7%, , a l'altura d'Hongria, amb un 17,1, i Lituània, amb un 17,2 del PIB. I lluny de França, amb un 24,4; o Dinamarca, amb un 25,2. Fins i tot molt per sota d'Itàlia, que inverteix un 21% de la seua riquesa.

Eurostat informa que el Govern espanyol gasta menys diners en Discapacitat, Tercera Edat, Família i Infància, Allotjaments i Exclusió Social. On si trau avantatge és en el grup de Desocupació que ha suposat un 6,7% de la despesa en Protecció Social enfront del 4% de la mitjana comunitària.
-