L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dilluns, 12 de maig del 2014

L'Institut Geogràfic afirma que els terratrèmols patits al nord del País Valencià van ser causats pel Castor


Una falla que no havia estat cartografiada i que l'empresa promotora Escal UGS no havia estudiat a l'hora d'implantar el magatzem de gas submarí Castor hauria estat la responsable dels prop de 600 terratrèmols que la injecció de gas va causar des del passat mes de setembre. 

És la conclusió publicada per l’estudi de l'Institut Geogràfic espanyol, que certifica la relació directa entre les operacions d'injeccions de gas i els sismes. Segons precisa, conèixer de forma detallada aquesta nova falla requeriria de nous estudis que es podrien allargar dos anys. 

El contingut de l’informe, centrat estrictament en l'activitat sísmica i sense entrar al fons dels problemes geològics del projecte que haurien desencadenat l'onada de terratrèmols en el territori del nord valencià i del sud català, posa en evidència el que la majoria d'experts independents ja havien apuntat. 

En primer lloc, certifica la relació directa entre els terratrèmols i les injeccions de gas, que el dia 5 de setembre -fins aquest moment, no s'havia detectat cap terratrèmol al llarg de 2013- es van multiplicar sobtadament en un 150%, en el marc d'una prova de càrrega del màxim cabal diari previst -8 milions de metres cúbics- durant 48 hores. L'IGN parla en tot moment de “sismicitat induïda” i en cap moment de “sismicitat anticipada” que intenta transmetre Escal UGS, per eludir la seuaa responsabilitat i reduir l'episodi a un desencadenant casual. 

La falla responsable de tot plegat és, en aquests moments, desconeguda i encara no ha estat cartografiada. Tot i els estudis que proclama haver efectuat al subsòl marí -incloses diverses sísmiques 3D i caracteritzacions-, la promotora Escal UGS no va tenir en cap moment coneixement de la seua existència fins fa pocs mesos. En aquestes condicions de desconeixement geològic de la zona no només va començar a injectar gas a principis de juny de 2013 sinó que va incrementar sobtadament el cabal a principis de setembre, originant l'onada sísmica. 

L'informe posa en evidència, una vegada més, la falta de previsió de l'empresa Escal UGS i, per extensió, del mateix govern espanyol en la gestió del risc i les seues conseqüències. No n'hi ha prou amb la paraula d'una empresa, la promotora, que ha negat insistentment la seua responsabilitat en la generació dels terratrèmols malgrat tenir situat el mateix epicentre sobre la plataforma marina del projecte Castor. 

El projecte Castor d'emmagatzematge de gas és el paradigma d'un fracàs anunciat, d'allò que una administració seriosa i responsable no ha de permetre de cap manera: econòmicament és un “pelotazo” particular que haurem de pagar entre tots perquè s’ha d’indemnitzar a l’empresa si deixa l’activitat, potencialment contaminant i perillosa, inductora de terratrèmols, i amb un impacte mediambiental que ha posat el crit d'alarma contra el projecte.
-