L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 23 de desembre del 2013

Parlem de la rebaixa del valor cadastral aconseguida pel govern municipal

Sol·licitud de l'alcaldia perquè en el 2014 s'aplique la rebaixa del coeficient



Els pressupostos Generals de l’Estat 2014 regula el coeficient per calcular els valors cadastrals els pròxims anys: serà el 80% del valor cadastral actual. La repercussió primera en la butxaca serà que amb eixa baixada del 20% dels valors cadastrals ens estalviarem les pujades del rebut d’IBI previstes per al 2014, 2015 i 2016. 

Primer benefici: el rebut no pujarà els pròxims anys. I això ja és un estalvi, perquè no pagarem les pujades previstes en el 2014, 2015 i 2016. 

I pensareu: ¿I no abaixarà el rebut per davall del valor enguany?.  Ara per ara la resposta és clara: NO.  I no es decisió de l’Ajuntament, sinó del Ministeri d’Hisenda que no vol que s’abaixe el rebut de l’IBI. I ho expliquem.

El Ministeri d’Hisenda del senyor Montoro (ministre del PP)  ha acceptat la proposta de l’alcalde Jordi Joan i del seu govern: aplicar el 80% de baixa en els valors cadastrals. Però... tot seguit el ministeri ha canviat la formula de càlcul de l’IBI i així obliga als Ajuntaments a recaptar igual, com si no hagués abaixat els valors cadastrals.

La mesura del ministeri no beneficia als ciutadans i, sembla ser, s’ha pres perquè Ajuntaments com el de Tavernes complesquen els plans d’ajustos firmats. Considerem que la fòrmula de càlcul es canvia per la pròpia conveniència del Ministeri d’Hisenda: s’estalvia les queixes dels Ajuntaments a la seua falta d’ajudes als municipis, els parents pobres de l’Administració de l’Estat.

I ho hem de dir: per a riure la valoració que fa el PP en el BIM de Tavernes, quan dóna les gràcies a Montoro per l’abaixada dels valors cadastrals, quan és una mesura sol·licitada, treballada i documentada per alcalde i el seu govern. ¡Si Montoro ni ho ha firmat ni sabrà on està Tavernes!. Ara això sí, el PP de Tavernes s’ha callat que el Ministeri d’Hisenda obliga a l’Ajuntament a que recapte igual. 

Avantatges d’aplicar la reducció del 80% dels valors cadastrals aconseguida pel govern de Jordi Joan: 

- Paralització de les pujades de l’IBI en el 2014, 2015 i 2016
- Rebaixa en els valors de la declaració de la renda.
- Rebaixa en l’impost de plusvàlues.
- Rebaixa en l’impost de patrimoni
- Més facilitats per obtindre ajudes de beques.

Comparativa, en valors reals de les cases, de la pujada de l'IBI en la passada legislatura i l'actual. Es demostra que el govern de Jordi Joan des del primer dia ha fet tots els esforços per baixar l'IBI aprovat pel PP en el 2006
 

L’abaixada del rebut de l’IBI 

A pesar de tot el que hem dit i de la postura del Ministeri d’Hisenda que hem explicat, l’alcalde Jordi Joan ha manifestat en diverses vegades que és voluntat del govern municipal abaixar el rebut de l’IBI als veïns.

I l’única manera, després de les directrius marcades pel Ministeri d’Hisenda, és disminuir el coeficient municipal. Els Ajuntaments poden aplicar un coeficient entre 1’1% i el 0’40 % al valor cadastral. El de Tavernes és del 0’48% i per tant el govern municipal ha de jugar entre eixe 0’48% actual i el 0’40 % mínim de la llei.

Legalment és l’alcalde qui ha de fer la proposta al consistori i és el plenari qui ha d’aprovar-la. Queda clar que haurà de ser una rebaixa consensuada.

I no només consensuada, sinó responsable que beneficie els veïns però que permeta a l’Ajuntament continuar prestant els serveis bàsics municipals com a mínim com fins ara. Ací caldrà vore quina serà la resposta de l’oposició.

Però d’això ja en tindrem temps a parlar.
-

5 comentaris:

Anònim ha dit...

A que esperen per fer eixa rebaixa consensuada?
Per què no s`ha fet abans?
L'alcalde va reconeixer, en un article publicat en el Levante, que estem pagant una contribució injusta però ha mantingut dos anys coeficient en el 0,48 en lloc d'abaixar-lo per minorar l'efecte de la pujada dels valors cadastrals

Anònim ha dit...

En la situació en que van deixar els "teus amics" l'Ajuntament saps massa bé que això era impossible. Això es parlar per parlar.

Un alcalde demagog i populista i potser el que haguera fet el PP - ¿tu també?- seria això: baixar l'IBI, despatxar treballadors de l'Ajuntament, deixe sense pagar els proveïdors, com ja feia, i anar deixant mes negre i fondo el forat del deute.

Tu creus que si hagueren pogut abans no ho haurien fet? Tant badocs els creus als del govern actual per tirar-se pedres al seu teulat?

Més serietat.

BELLO, bello. ha dit...

La claretat es saber, millor dit poder saber. Que més els dona els que només volen enganyar que els articles com aquest de la Cotorra siga aclaridor. Els importa tan poc com saber la veritat. Volen ferir, i volen ferir els interesos locals , de la gent del poble. I això està clar, per baixar uns vint euros seiren capaços de deixar families sanceres a l'atur. I després demanar cistelles i misses per la pobra gent, que ells amb actuacions nefastes han produit. I que més els dona, seguiu que enganyat està el vostre benefici. No el meu ni de la gent normal de Tavernes.

Anònim ha dit...

Hi ha unes coses que ni tinc clares:
Podrà complir-se el pla d'ajust si l'IBI baixa en compte de pujar?
Farà falta demanar permís al Ministeri pee baixar l'IBI?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Des del moment que es planteja l'abaixada.... No són tan badocs la gent del govern municipal i ho han demostrat en estos dos anys.

Permís? Pensem que no perquè s'aplicaría la formula nova que s'ha tret el Ministeri d'Hisenda de la mànega, però com que el coeficient municipal es cosa de l'Ajuntament, es podria fer.

Un altre tema és la "baralla" política, que ací caldrà vore fins on arriba la responsabilitat del PP com autors de la fallida economica municipal, perquè segur que exigiran arribar fins el 0'40% encara que això supose una recaptació MENYS DE VORA 2 milions (o potser mes) per a les arques municipals i enfonsar mes les arques municipals i deixar mes pobres els serveis municipals, i més en els temps que, no ja els que corren i passa l'economia de l'Ajuntament, sino el que li s'espera a l'Ajuntament amb eixe 2'4 milions de l'aparcament a pagar gracies al PP i a eixos més que segurs una altra milionada per la piscina també gracies al PP.

Per això diguem al final que ja en parlarem.
Temps haurà d'explicar-ho tot