L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.590
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:1.590

dimecres, 10 d’abril del 2024

PART 1a: El MITECO, el nou Reglament de Costes i les partions previstes, un tema polèmic i que fa parlar

 

 

El Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) vol garantir l'execució de les polèmiques partions en la costa, no obstant la garrotada que el Tribunal Suprem va donar al Reglament de Costas que promovia un conjunt de partions - entre elles La Goleta de Tavernes- que ha causat gran malestar en els propietaris al llarg del territori espanyol.

Argumenta que la crisi climàtica augmenta els fenòmens meteorològics extrems i la pujada del nivell de la mar, amb les possibles catàstrofes naturals. Davant això, el MITECO de la ministra Teresa Ribera (PSOE) tramita canvis en les lleis per a facilitar l'expropiació de construccions pròximes a la platja.

Així, va traure el mes passat a consulta pública una nova modificació del Reglament de Costas, del qual depenen les partions, perquè en l'anterior redacció va ser anul·lada per no haver-se complit el tràmit de participació pública.

La nova partió, com hem publicat ací altres vegades, implica una ampliació del domini públic marítim-terrestre i, en conseqüència, en tot el territori espanyol milers de propietats privades (incloses terrenys d'Ajuntaments) pot passar a ser propietat de l'Estat, cas de part de la primera línia a La Goleta.

 

 


Partions constitucionals, indemnitzats i sense desallotjaments

El MITECO pot declarar una zona com a domini públic marítim-terrestre, segons indica el Tribunal Constitucional espanyol. El procediment per a això - es el que estem dient partió- ve recollit en la Llei de Costes, i impedeix privatitzar eixos llocs i eixes zones que s'inscriuen en el registre de la propietat, és a dir, passen a ser "de facto" de domini públic amb caràcter general, al costat dels béns que allí es troben

L'expropiació d'un sòl amb habitatges construïts no requereix el desallotjament dels seus inquilins, no confisca les edificacions als antics propietaris. Els drets de propietat passen a ser públics, però la llei contempla la concessió del seu ús. El MITECO afirma que la intenció no és desallotjar als particulars, sinó impedir noves reformes urbanístiques que posen en perill els ecosistemes de la costa.


La modificació ja va estar vigent dos anys

Els canvis del Reglament General de Costas realment no són nous. El Govern va aprovar per Reial Decret les modificacions del text en el 2022, i el Tribunal Suprem va anul·lar la mesura el mes de febrer passat per no complir amb tots els tràmits. En concret, el de sotmetre la iniciativa a consulta pública.

El projecte del nou reial decret va passar pel procediment que tenia pendent al març. L'Executiu tindrà en compte els resultats obtinguts en aquesta fase per a elaborar el disseny del text. Una vegada redactat l'esborrany complet de la norma, se sotmetrà a audiència i informació pública.

Continuarà amb una segona part: El MITECO, el nou Reglament de Costes i les partions previstes, un tema polèmic i que fa parlar amb veus a favor i en contra