L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.590
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:1.590

dimecres, 10 d’abril del 2024

El CEIP Magraner protagonista a "Blue Education on Action" de la Setmana de la Dècada Oceànica 2024 de la UNESCO a Barcelona

 

El CEIP Magraner ha tingut avui un protagonisme especial en les activitats programades a la Setmana de la Dècada Oceànica de 2024, que han tingut lloc al Centre de Platja de Barcelona sota el nom genèric de “Blue Education in Action: join and enjoy the conversation”. La mestra del CEIP Magraner, Amparo Albacete, que és la coordinadora nacional dels projectes d’Educació Sostenible de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO, ha representat al centre valler així com a la Xarxa d’Escoles UNESCO d’Espanya.

En aquest marc, i al llarg del dia,  s’han exposat diversos projectes relacionats amb els oceans, entre els quals la professora vallera ha explicat i presentat a un atent públic internacional el projecte “Desplastifica’t” de la Xarxa d’Escoles UNESCO, un conjunt d’iniciatives que suposen bones pràctiques ambientals en els centres, moltes de les quals s’han posat ja en pràctica a Tavernes a través del centre valler.

El projecte Desplastifica't

Amparo Albacete ha mostrat la mascota del projecte, iniciada amb “Plastiquin” nascuda al centre valler i que actualment transmet el missatge d’auxili als mars del Món a les escoles de Cuba. Ara mateix, la mascota present a Espanya és “Lúa, la sirena”, que ha acompanyat a la professora vallera en les jornades i que ha causat expectació entre els assistents. (foto 5

Cal remarcar la importància de les mascotes, en ser referent visual i servir de record als alumnes dels objectius de la campanya.  Lúa visitarà la comunitat educativa del CEIP Magraner i estarà present a la inauguració del Museu de l’Absurd que es durà a terme el 16 d’abril a les 18 hores a la Casa de la Cultura sota el lema “Salvem els oceans” 



 

 

En aquesta esdeveniment dedicat als oceans i la vora mar, el projecte “Desplastifica’t” que coordina el CEIP Magraner per a la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO ha tingut un gran ressò i protagonisme: molta gent s’ha interessat per adherir-se al projecte, essent la professora vallera qui ha transmet tota la informació perquè no hi quedara cap dubte.

La jornada ha servit per contactar amb coordinadors i coordinadores d’altres projectes i establir  pautes de col·laboració amb altres iniciatives oceàniques, cas de l’eco-club de l’Equador que esta coordinat per l’oceanògrafa Bea Almonacil que, en el seu moment, va fer el TFG sobre el CEIP Magraner i el projecte de tortugues marines que es treballa dins del projecte “Desplastifica’t”. 

 

En resum, una experiència de centre escolar molt enriquidora perquè ha servit per donar a conèixer  a participants arribats de Rússia, Espanya, Itàlia, Angola, Argentina, França i Brasil, principalment, tant  la Xarxa d’Escoles UNESCO com el treball que efectua el CEIP Magraner i les bones pràctiques en la cura dels oceans.  

La Setmana de la Dècada Oceànica del 2024

A  Barcelona s’està celebrant i fins el dia 12  la Setmana de la Dècada Oceànica de 2024, i ahir van tindre lloc les jornades “Ocean Literacy Dialogues” al World Trade Center, parc empresarial icònic de la ciutat comtal situada en la zona marítima.

 

La setmana compren esdeveniments i activitats dissenyats per analitzar i avaluar la cultura oceànica, és a dir, el desenvolupament global del coneixement de la influència de l’oceà a la vida quotidiana i l’efecte de les activitats humanes sobre l’oceà en programes d’educació formal, capacitació i alfabetització.  

Les jornades s’han dut a terme altres anys a Portugal, Canadà, Tanzània i Brasil, i enguany, ha estat Barcelona, la ciutat elegida. L’experiència ha estat molt positiva, com indicava Amparo Albacete, perquè hem aprés, canviat i compartit impressions sobre cultura oceànica, la connexió global que hi ha entre tots els oceans i les problemàtiques que es presenten a l’hora de transmetre-ho a l’alumnat. 

La professora ha compartit el debat obert amb professionals, científics i investigadors, biòlegs, periodistes i oceanògrafs de tot arreu de països com Suècia, Angola, Brasil, Itàlia, Cap Verd, , Taiwan i Japó, entre molts altres.

Una de les pràctiques curioses i especials va ser compartir amb els/les assistents aigua de diversos llocs del món ( de glaceres, llacs i altres espais naturals barrejada amb l’aigua  de  Barcelona) per demostrar que l’aigua  ens  connecta  i  ens  uneix.