L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

diumenge, 14 d’abril del 2024

La sequera afecta el llac de la Goleta: Dades i xifres d'una situació de falta de pluja que patim els darrers anys



Que estem en temps de sequera és un fet indubtable i només cal consultar les dades de pluja: enguany només duem arreplegats 90 litres totals (un poc més o menys segons les zones del terme), unes xifres que estan en la línia de poques precipitacions, entre 362 litres i 412 litres totals (segons zones), que es mesuraren l'any passat 2023.

Aquestes dades (d'AVAMET) parlen ben bé de la sequera que patim perquè si ens anem a un any anterior, el 2022, que es mesuraren quantitats de pluja total entre 805 i 844 litres en el nostre terme, però amb un total de 1314 en la zona del Cambro, a l'Ull de Bou ( no l'Ull del Bou) potser un dels punts més plovedors de la Valldigna. Encara millor registre presenta el 2021 amb quantitats entre els 910 i els 1.191, també en l'Ull de Bou.

 

 

Tot i el negacionisme d'alguna gent i partit, que a peus junts nega i nega el canvi climàtic, és evident que aquest s'està produint i, com confirmen totes les dades científiques, hi ha un escalfament global del planeta, i això s'evidencia en les irregularitats que estem vivint en els fenòmens climàtics, pèrdua de glaceres en les muntanyes, desgel dels pols, etc i etc.

Aquesta falta de pluja es deixa també notar sobretot en paratges com el Llac de la Goleta, que acumula l'aigua de pluja de la zona del voltant i, com que no ha plogut, presenta a hores d'ara l'aspecte que podeu observar en les fotografies: la davallada del nivell de l'aigua és més que evident, tot i que en aquest cas està ajudada en part pel buidatge que s'ha efectuat per tal de procedir a la seua neteja i manteniment. 

De tota manera, i amb bastant seguretat, si no es presenten pluges prompte, caldrà  prendre altres mesures per tal de corregir la situació, com s'ha fet en altres ocasions, i reomplir amb aigua del canal de cara a l'estiu perquè tinga el millor aspecte.

Un estiu que, dit de passada, ens està tocant a la porta des de fa uns dies amb temperatures a Tavernes, com a quasi tota la península, més pròpies del mes de juny: ahir vam poder gaudir d'una mínima de 14 graus i una màxima de 25 graus, amb un sol que ja cremava a migdia i primeres hores de la vesprada. 

Com ens comentava un llaurador, l'estiu es presenta complex si no plou, i encara podem alçar el dit gràcies a la gran superfície de degoteig establida al terme, amb consum molt diferent de l'aigua del subsòl del que representava el reg a manta.