L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 12 de maig del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIO: "Amors" que maten



El corresponsal de Las Provincias va demostrar ahir el “carinyo”, "l'amor",  que li professa al govern municipal en una noticia on critica que els taüts retirats dels nínxols estigueren en un contenidor, com a pas previ per a ser cremats. Això, deixar al contenidor els taüts que s'han de cremar, es tractava com si el govern municipal hagués fet un delicte i mereixia valoracions del tipus “falta de sensibilidad en el trato a elementos mortuorios”, entre altres.

Ha fet política de temes humans molt sensibles i pensem que això no demostra massa nivell periodístic, a més de ser una falta total de respecte a les famílies implicades. Unes famílies que han pres una decisió molt forta, moltes vegades obligades per l’economia, i han fet una reducció quan ja han passat cinc anys per poder enterrar un familiar, perquè no poden pagar un altre nínxol. 

I sí l'Ajuntament fa la reducció - dipositar les restes en una caixa més menuda per guanyar espai- es per petició i amb permís de les famílies. I és a elles, a qui se'ls ha faltat el respecte amb la informació, perquè són elles qui ho demanen, encara que en el plantejament de la notícia es busque un objectiu polític.

I l'enfocament polític és indigne. I distorsionat, perquè no són restes de difunts. Parlem de taüts, i al contrari del que algú pot pensar llegint la noticia, no estaven enmig del Camí la Dula, ni a la porta del cementeri. Estaven al contenidors, en un lloc on per a veure'ls cal anar a  buscar-los. 

Són taüts que tenen els seus anys, que ja han deixat de complir la seua missió i per tant nomes podem considerar-los fusta, i com a fusta es cremen. No hi ha millor manera de fer-los desaparèixer.


I és practica habitual, a Tavernes i a tots els llocs: Les restes òssies antigues es dipositen en caixes més menudes i el nínxol es pot ocupar per uns altres familiars difunts. No és una cosa nova, ni que ha inventat el govern de Compromís, com tampoc és una cosa nova que els taüts es dipositen en algun lloc o contenidor fins dur-los a cremar.

S'ha fet sempre a Tavernes, ara i en passades legislatures.  Però això que abans estava bé ara amb un govern de Compromís es converteix en “falta de respeto” o de “sensibilidad a elementos mortuorios”. Fixeu-vos bé: es diu que elements mortuoris, mai es parla de reses humanes.

Amb anteriors legislatures una empresa cremava eixes restes enmig de la Partida i això tenia un cost de 2.000 euros al mes. Compromís va canviar el sistema i la crema va passar a fer-se en una terra habilitada i de propietat de l’Ajuntament. I de seguida, el diari ho va criticar, ja era una cosa dolenta cremar restes de taüts, de corones. Es feia el mateix de sempre, se seguien cremant restes com sempre, no canviava res excepte el cost: de 24.000 euros a l'any a no costar res. I potser fóra això el que dolia reconèixer, l'estalvi.

I s'ha fet una noticia d'alarma social on no hi ha res, s'ha fet una noticia faltant el respecte als familiars que ho han demanat. I al final ens preguntem: ¿no serà tot això les resialles de passades èpoques, quan l’Ajuntament pagava 100.000 euros a l’any per vigilància privada urbana?

No som els únics a qui ha molestat eixe enfocament. Molta gent està indignada per com s'ha tractat, per fer politiqueig d'una notícia  que "per se" no mereix cap línia, excepte quan es busquen altres objectius.

I com sempre, sense les fonts que informen, en un sentit o l'altre, com sempre l’ús de frases del tipus “desde el consistorio” o “fuentes próximas al ejecutivo vallero”. Sense contrastar la informació. Tot plegat, lamentable.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb una loneta tapant el tauds que estaven al contenidor s'haguera evitat esta historia.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Mai hem vist cap lona tapant el contenidor del cementeri. Ni a Tavernes ni a cap lloc. Tot el món sap que conté un contenidor de cementeri(flors i corones marcides, restes de tauts...), com tot el món sap que conté un contenidor d'obra, o un contenidor d'una cristalleria.

Nosaltres pensem que la història s'evita no fent qüestió política d'un fet, com es abocar les restes no òssies al contenidor del cementeri, que no estan a la porta, ni en zona de pas de visitants.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Sr. Gimeno:

Hem llegit la seua nota explicativa al face. I mira per on estem totalment d'acord amb vosté. Si, estem d'acord. El periodisme ha de ser lliure, veraç i ser un servei al ciutadà des de la democràcia i la llibertat. El problema rau en què, això que diu a la nota explicativa, cal que ho demostre amb fets en les publicacions.

Ací no ens hem queixat de la noticia, sinó de l'enfocament que li ha donat. No confonga i no es confonga. I no és la primera vegada que li hem retret ací informacions des del punt de vista polític partidistes, però sempre en un mateix sentit. No anem a recordar-li titulars i noticies seues publicades en temps de moció de censura, o en campanya electoral, o en el dia a dia de la informació local. I sempre com hem dit, en un mateix sentit polític.

Nosaltres som un mitjà que té una ideologia concreta, com la tenen altres blogs de la localitat. Però vosté presta un servei a la societat, un servei public, i el lector confia en una informació correcta i imparcial perquè sap que el seu mitjà no és un blog del "tres al cuarto" partidista com és La Cotorra o els altres blogs. ¿O al final haurem de considerar que sí que ho és?

I parla vosté les informacions que fa, com la inauguració de la Torre de Guaita. Faltaria més, és el seu treball. Però també podríem parlar de centenars i centenars no publicades (¿perquè afavorien el govern?) que no ha publicat, i que en aquest blog, en altres blogs o en la mateixa web municipal els lectors han llegit.

I un detall de la nota. Diu que les coses les ha fet mal "qui no ha tingut cura de donar un bon serveis a les restes dels difunts". Torna a confondre el continent (els taüts) amb el contingut (restes dels difunts), i això és el que crea alarma social i mal enfocament de la notícia.

I això li hem criticat, no la notícia sinó l'enfocament. Potser el subconscient l'ha traït i ho torna a repetir en eixa frase de la nota.

Veïna ha dit...

Considerar a aquest senyor com a periodiste és otorgar-li una dignitat que no crec haja demostrat mereixer. Fins i tot potser ni tan sols mereixeria el calificatiu de senyor.

Anònim ha dit...

Veïna: tens mes raó que un sant. I ara damunt la trànsfuga Karina Vercher defensa en el facebook al periodista. Normal perquè eixe periodista va ser el millor aliat que va tindre la trànsfuga, i li publicava tota la basura i intoxicació que escampava contra el Bloc o EU, i li feia d'altaveu mediàtic, quan en altres diaris no li feien ni cas. Amb això ho he dit tot.

Anònim ha dit...

Llicenciat en Ciències de la Informació i 20 anys de periodisme, com ha escrit en el seu facebook i encara continua de corresponsal en Tavernes, ni tan sol ha passat a la redacció de Gandia. No sona això mot bé del treball fet.