L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 14 de maig del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIO: Igualtat, llibertat i qualitat




Vam arribar (a la conselleria d'Educació) amb una situació molt complicada, per la nefasta gestió dels recursos públics, manca de recursos econòmics per l'asfíxia financera des de Madrid i per un enfocament ideològic conservador que qüestionava els serveis públics i els supeditava als interessos dels negocis privats.

S’ha treballat des d’aleshores per reconstruir la dignitat i l'ètica en la gestió, per canviar el rumb d’un vaixell a la deriva i enfonsat per la corrupció, varat enmig del no-res a mercé dels interessos corporatius i lluny, molt lluny, de les necessitats reals de la ciutadania.
S’ha treballat per reparar i renàixer, tornant al poble valencià un vaixell nou, que no deixe ningú a terra i que salpa en busca de la justícia, la igualtat, la llibertat i la qualitat de vida per a totes i tots.

Així hem treballat i s’ha ampliat la cobertura dels menjadors escolars, del servei de transport, hem reobert aules i contractat més professorat. S’han creat més beques per a qui més ho necessita, s’ha treballat perquè ningú es quede sense llibres de text i entre dins de la roda d'un banc de llibres i hem reduït l'espera per substituir el professorat de baixa. S’ha apostat per l'educació infantil amb l'obertura d'aules gratuïtes de 2 anys amb un màxim de 18 xiquets per classe i amb dos adults al seu servei i s’ha augmentat de 60 fins a 140 euros mensuals les ajudes a les famílies amb fills i filles en aquesta edat.

Ara s’acaba el primer arranjament escolar i s’inicia el primer procés d'escolarització amb planificació de l'oferta de tots els centres pagats amb els nostres impostos, tant públics com privats-concertats, i s’ha determinant les places de cada municipi perquè els xiquets i xiquetes tinguen una escola on educar-se. I s’ha baixat la ràtio, el número màxim de xiquets per aula perquè tinguen una atenció més individualitzada, i s’han revertit les retallades dels últims anys fetes pel PP.

També s’ha refermat la gratuïtat dels centres concertats: que ningú cobre per un servei públic que ja paguem amb els nostres impostos. També s'ha posat fi a la discriminació de que foren els centres qui escollien les famílies i no les famílies qui triaven el centre dels fills i filles. Tots els centre tenen ara els mateixos criteris de puntuació i es garanteix la igualtat d'oportunitats.

Aquest arranjament objectiu, legal i ben cuidat ha generat polèmica en aquells que abans desmantellaven la pública i entre una menuda part dels propietaris dels centres concertats. La polèmica que vol crear l'oposició, no es justifica amb les dades a la mà. Son fets clars: només es perden 3 aules de concertada i això diuen que és un atac ferotge, quan la baixada de 3 aules és en centres que incomplien la llei de concerts, tenien menys xiquets per aula dels que marca el concert i no atenen a una població en risc d'exclusió. Els centres amb ràtio baixa però que atenen a població en risc continuen amb el mateix concert. 

L’ensenyament públic té ara 445 aules més i això demostra l’aposta pels serveis públics i per la lògica de tot bon govern: gestió eficient dels diners públics. Les famílies valencianes disposaran en global 442 unitats més que el curs passat tot i que ha baixat la natalitat. Més oferta i de major qualitat i assegurant una bona gestió dels recursos públics.

Les crítiques a l'arranjament tenen un interés polític i electoral evident per part de l'oposició i una preocupació pel negoci i els privilegis adquirits per una part dels propietaris de centres privats. La preocupació no són la qualitat educativa, ni les famílies o els xiquets sinó els vots i el negoci. Que no ens facen combregar amb rodes de molí quan abans miraven cap un altre costat i permetien que en aules concertades autoritzades per a 23 alumnes hi haguera 28 , o permetien que les famílies pagaren per un servei públic. Els que callaven quan passava açò, quan es debilitaven els drets dels xiquets a rebre una educació digna i el de les famílies d'accedir en igualtat de condicions, ara criden a mobilitzar-se quan la Conselleria nomes fa que garantir els drets i millorant l'educació de totes i tots.

L'Acord del Botànic del govern valencià diu: “Paralitzar les retallades en serveis públics i progressivament garantir-ne l'extensió i l'augment de la qualitat” i “Reduir progressivament les ràtios en totes les etapes educatives” i s’està duent endavant. Per més declaracions catastrofistes infundades i conflictes interessats per vots i negocis, el full de ruta continua endavant: Igualtat d'oportunitats per poder escollir en llibertat i augment de la qualitat educativa. Els valencianes i les valencianes ens ho mereixem.
 Extracte de l’article d'opinió publicat en premsa pel Conseller d'Educació , Vicent Marzà, de Compromís.