L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.263
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.213

dimecres, 16 d’octubre del 2024

La cronista de Tavernes, Encarna Sansaloni, ahir va oferir una conferència sobre els 175 anys de l'Hospital i la família Almel·la

 

La cronista oficial de Tavernes, Encarna Sansaloni, va oferir ahir una conferència a la casa de la Cultura organitzada per l'Associació de Mestresses Tyrius de Tavernes sobre la temàtica "L'Hospital i la família Almel·la"
 
Encarna Sansaloni va efectuar un recorregut històric de la relació de la família i Tavernes, remarcant que era una de les famílies benestants valleres amb un patrimoni de 600 fanecades i més d'una vintena de cases, bens aconseguit molts en la desamortització de Mendizabal.
 
La nostra cronista, gran coneixedora de les obres i edificis donats per la família, va explicar com va nàixer i amb quin objectiu fa 175 anys el denominat "Hospital de Sant Roc", on el sant ja és una referència a la finalitat: ser un lloc d'acolliment de persones necessitades, tot i que al llarg de la història es van unir altres ocupacions, com la de ser centre social durant la guerra civil, que va acollir a més a molts xiquets i xiquetes necessitats. 
 
 
 
Amb el pas del temps, i quan no existia la Seguretat Social, va ser un hospital amb monges que ajudaven la dotació de metges que va passar al llarg del temps pel centre, l'ultim Mario Gresa, fill de Tavernes, i allí es practicaven cirurgies i naixements, essent molts veïns i veïnes valleres els que veien allí la primera llum.
 
Encarna Sansaloni va parlar de Orofila Fons d'Almel·la, a instàncies i subvenció de la qual es va poder construir l'hospital, així com que la idea que hi havia d'ampliar per construir un gran centre per diverses circumstàncies va haver de deixar-se, i vendre les cases del costat que havien de servir per a l'ampliació.
 
Igualment va ser tema de la conferència altres realitzacions de la família Almel·la, cas del Col·legi de las Hermanas de la Doctrina Cristiana, donació també de la família.
 
Molt emotiva va ser el parlament de la presidenta de Tyrius, Mari Carmen Magraner, que va rememorar la relació de la seua familia en l'Hospital, sobre tot en temps de guerra.