L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.301
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 15.901

dissabte, 19 d’octubre del 2024

L'obra pòstuma "Venim del Sud" de Sico Fons s'ha presentat al Casal Català de Perpinyà

 

El Casal Català de  Perpinyà (Catalunya Nord) va acollir ahir la presentació de l'obra pòstuma de l'escriptor valler Sico Fons "Venim del Sud", un acte entranyable, ben emotiu que va servir de trobada als amics i amigues del valler d'aquelles terres germanes. L'acte, presentat per Xavi Català i amb la participació de l'escriptora Adriana Serlik i la professora vallera Rosa Magraner va ser en conjunt un homenatge a l'autor i una explicació dels anhels, els desitjos, els espais vitals de Sico Fons en les paraules de dues persones que el coneixeren i l'estimaren, i amb el qual compartiren moments i esperances en un redreçament del nostre país i la nostra llengua.

 

 

 

L'acte el va introduir Xavi Català, company dels viatges comercials en la Catalunya Nord, i es va projectar un "PowerPoint" amb fotografies i explicació senzilla de la vida de Sico Fons i dels llibres que havia editats. La poetessa i escriptora Adriana Serlik va explicar com es va gestar aquest llibre, i com davant les dificultats que trobava Sico en la seua edició, li va oferir publicar-lo dins del projecte que ella porta a cap anualment "Un llibre, una exposició" de la qual "Venim del Sud " ha estat el tema de la cinquena edició i com tots els guanys de l'edició es dedicaran a ajuda de la "Fundació Aspanion" de xiquets i xiquetes amb càncer. No obstant, Adriana Serlik va donar molt del mèrit al mateix autor, Sico Fons, que ja malalt havia posat molt de la seua part en la maquetació i tria de la tipografia abans del seu traspàs.

La professora Rosa Magraner va fer un recorregut per la vida i la gran producció literària de Sico Fons, ja que des del 2001 fins avui té publicats 21 llibres (22 amb aquest pòstum), mentre recordava aspectes de la seua biografia, com que era un home de vasta cultura, tot i que no havia cursat i "gran devorador" de llibres, una faceta que li venia des de molt menut, quan va passar llargues temporades al llit per una malaltia.  

 

 

Rosa Magraner va recordar el paisatge vital de l'autor i l'estima a la Valldigna, que compartia amb aquestes terres de la Catalunya Nord com narra en excursions i ascensions al Canigó, present a la portada del llibre pel significat individual i col·lectiu que l’autor li dóna, on es fan paleses les visions de l'autor sobre els problemes de la societat valenciana amb retrats crítics i àcids d'alguns dels polítics que ens han governat. Així mateix, va remarcar que aquest compromís polític es palesa en les obres del Sico, quan parla, a més a més, amb sentit crític d'una societat de vegades malaltissa per la corrupció a nivell col·lectiu i amb problemes individuals per  drogues, aspectes que reflecteix en molts personatges i passatges del seus llibres.

Així mateix remarcava que "Venim del sud", que podem considerar com el seu testament literari, plasma les seues inquietuds des de l'adolescència: defensa de la llengua, l'amor per la natura i pel món agrícola que tant bé coneixia de la nostra Valldigna, i en moltes de les seues obres una reflexió sobre la vida i la mort, sobre la salut potser per ser una persona amb una naturalesa malaltissa. El llibre escrit en forma de dietari conte pensaments i discussions polítiques, les converses amb els amics que troba i que apareixen amb el nom canviat, tot i que, com alguns que hi eren presents confessaven que es veien reconeguts.