L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.263
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.213

dimecres, 9 d’octubre del 2024

Manifest ( el nostre) davant el "9 d'Octubre Dia del País Valencià"

  

El dia 9 d'octubre celebrem l'entrada del rei Jaume I a la ciutat de València, i és una data que marca el naixement del poble valencià. Al llarg de la història hem anat formant la nostra personalitat, la nostra realitat diferent a la d’altres nacions de la península, ni  millor ni pitjor simplement la nostra, formada en la història a partir d'aquelles persones que han estimat i ens estimem el nostre País Valencià.

Però hem de ser realistes. I més que res fugir de tòpics tan repetits, irreals i mentiders del tipus "la terra de les flors de la llum i de les flors" o " la millor terreta del món" o "Levante feliç"... Més ara, quan fa un any i pocs mesos, que han canviat molt les coses al País Valencià i estan en perill els guanys que els valencians i valencianes havíem aconseguit en anteriors governs. El dia 9 d'octubre del 2024, cal celebrar amb més força que mai el Dia del País Valencià, hem de tornar a eixir al carrer a reivindicar, a recuperar el pols social, civil i polític necessari i dur-lo un pas més enllà perquè el poble valencià puga acarar tots els reptes i totes les esperances que encara tenim en l'hora present. 

El dia 9 d’Octubre ens recorda la necessitat de sumar esforços, de ser fidels a un projecte col·lectiu per acabar amb el mal finançament, amb les insuficients inversions i amb el deute històric, i ser fidels al seu poble amb respecte als nostres costums, la nostra llengua, les nostres tradicions... en definitiva, ser tots Poble.

Hem de tornar a reconèixer-nos-hi, com a poble unit i organitzat a l'entorn dels grans objectius i reptes:

-  Exigir en primer lloc, un autogovern efectiu, perquè només així podrem respondre als problemes que una societat complexa com la valenciana planteja. Conscients que només el poble salva el poble,  el poble valencià ha de lluitar per anar guanyant cotes més altes d'autogovern, lluitar per disposar de les claus de la caixa i gestionar els propis recursos a través d'un finançament just i proporcional a les nostres necessitats. 

- Exigir un finançament just, perquè només així podrem revertir els efectes devastadors de l'infrafinançament que des de dècades vivim i patim gràcies a Madrid i a partits com el PP i PSOE que no defensen els interessos dels valencians sinó el que vol Madrid. I ens cal un finançament just per rellançar l'economia, per assegurar treball i habitatge dignes, educació i sanitat públiques i de qualitat, per defensar la terra dels atacs de l'especulació i la destrucció mediambiental, per protegir la nostra agricultura contra la tirania de les grans corporacions i la llei de la selva dels mercats. Exigim que es pose fi a l'espoli, a l'infrafinançament del País Valencià, exigim la condonació del deute històric que se'n deriva

- Exigim que cessen els atacs a la nostra llengua de gent que, com el  president Mazón, tot i ser d'Alacant i universitari, és analfabeta total en el valencià, i damunt té la santa barra de dir que el valencià ha estat imposat, quan és ell mateix la millor prova i exemple de la falsedat d'eixes paraules i de com ha estat tractat històricament el valencià, que diga que li han imposat el valencià quan no és capaç ni de dir "bon dia". Cal recolzar la tasca dels docents davant les barbaritats que imposa el PP en el sistema educatiu, cal garantir l'ensenyament del valencià a tots els valencians i valencianes, siguen de la comarca que siguen.

- Exigim que la nostra llengua estiga com mana l'Estatut en pla d'igual real amb el castellà, que se situe la nostra llengua i la cultura pròpies en el centre del impuls cívic i social, volem viure amb plena normalitat en valencià i disposar dels mitjans de comunicació que calguen, per connectar-nos sense entrebancs amb la resta de països de la nostra comunitat lingüística.  Davant els creixents casos d'intolerància i discriminació per raons de llengua, hem de fer efectiva l'aplicació de les lleis i defensar els drets lingüístics que tenim els valencians i valencianes que usem la nostra llengua.

- Exigim el reconeixement legal del Dret Civil Foral Valencià  i l'abolició del Decret de Nova Planta que ens converteix en una colònia de Castella "por justo derecho de conquista", així com  reivindiquem la vertebració d'un país secularment marginat de la xarxa ferroviària i de comunicació,  gestionar els trens de rodalia, afectats per una manca endèmica d'inversions i accelerar el Corredor Mediterrani, imprescindible per a la nostre indústria i comerç.

Són exigències, necessitats i desitjos que cal fer el  9 d'Octubre per un País Valencià que volem per al nostre poble. I alhora són denúncies per la discriminació sistemàtica d'un Estat, que amb el poc de finançament, poques infraestructures i poques inversions,  no ens deixa avançar.