L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.684
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:39.584

divendres, 20 de setembre del 2024

Quatre membres del Centre Excursionista duen a cap el recorregut "Tour del Vignemale" en els Pirineus

 

Quatre membres del Centre Excursionista de Tavernes han dut a cap el recorregut pel "Tour del Vignemale", una ruta d'alta muntanya que els va portar durant tres dies per dos antics passos fronterers molt utilitzats durant la Guerra Civil i la Guerra Mundial. 

 

 

L'expedició, formada per Vicen Mafé, Maite Martí, Vicent Tusó i Lluís Ferrando, va eixir el dia 16 des des de la Vall de Bujaruelo i començaren a remuntar la vall del Riu Arà fins a la capçalera. A partir d'aquest moment comencem a pujar el “Port dels Muls" i creuaren cap a França, començant la baixada a la vall de Gavarnie, per arribar al primer Refugi “Oulettes de Gaube” i passar la nit. En total, havien fet més de 8 hores de marxa amb un desnivell de més de 1.500 metres positius per arribar als 2.150 m. d'altura en que es trobaven, en un allotjament molt rústic, sense massa condicions, i al peu de la glacera del Vignemale, un cim de 3.298 metres.



 

L'endemà , 17 de setembre, no hi havia bones noticies: els avisen que s'esperen tempestes molt fortes a partir de migdia i que intentem eixir quan més prompte millor per fer l'activitat programada. Després del desdejuni, abans de les 7 del matí, es posaren en marxa, per vèncer el desnivell de 900 metres fina al cim del Petit Vignemale (3032 m.), amb una pujada que té un desnivell que arriba a ser del 45%. Després de fer les fotos com a testimoni comença la baixada al refugi de “Baysellance”, a 2.651 metres d'altura, on no hi ha aigua per a dutxar-nos i patim prou de fred.




El dia 18 va començar de nou amb el  desdejuni a primera hora: tenien per davant una ruta molt llarga, amb quasi 2.000 metres de desnivell negatiu i 500 metres de positiu. L'oratge està molt rebolicat i a punt de ploure. Comencem la baixada passant per les “Coves del Conde de Russell”, els primers muntanyers que intentaven escalar aquestes muntanyes. Finalment arribaren a la Vall de Gavarnie, i comencem la pujada fins al Port de Bernatuara,  ja en la frontera. Com a curiositat, cal dir que allí encara se celebra la festa de la Vall de Broto, on els pastors poden pujar fins a 1.000 caps de bestiar des del 22 de juliol fins el 22 de setembre , segons el “Tractat de Bayona” de l'any 1.862.

 

 Ja quedava nomes iniciar el descens fins a Bujaruelo per a donar per acabada l'activitat esportiva que, té com a dades: 40 km de marxa i 2.800 metres de desnivell positiu. Les cerveses promeses en tornar estaven molt ben guanyades.

Enhorabona