L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimarts, 17 de setembre del 2024

A la matinada de dimecres, si l'oratge no ho impedeix, podrem observar la "superlluna de la collita"

 

Demà 18 de setembre, de matinada, tindrà lloc i coincidint amb la lluna plena un dels fenòmens astronòmics de l'any: la superlluna de la collita, i el satèl·lit de la Terra destacarà per la seua grandària i lluentor. A més, arriba acompanyada d'un eclipsi lunar parcial que podrem veure des d'Espanya.

L'Observatori Astronòmic Nacional d'Espanya (OAN), informa que la superlluna aconseguirà el seu punt màxim a les 04.34 AM (hora peninsular espanyola) del dimecres, encara que podrem veure-la en tota la seua esplendor durant algunes nits consecutives.

La superlluna ocorre quan la lluna plena coincideix amb el perigeu,  punt de la seua òrbita més prop de la Terra,  i per això semblarà fins a un 15% més gran i un 30% més brillant que una lluna plena normal. En ser molt més brillant que una lluna plena convencional, proporciona major lluminositat en el cel nocturn i per això rep el nom de "lluna de la collita" perquè en temps antics ajudava els agricultors a arreplegar les collites aprofitant la llum addicional.

Es recomana per a gaudir de la lluna plena buscar un lloc sense contaminació lumínica, però tal com estan les previsions climatològiques, existeix moltes probabilitat que la nuvolositat n'impedisca la visió.

 

També demà, amb la superlluna, es produirà un eclipsi lunar parcial en passar una part per l'ombra de la Terra, amb la qual cosa s'enfosqueix parcialment. L'eclipsi començarà a les 04.14 AM, aconseguint el seu punt màxim a les 04.45 AM i finalitzarà sobre les 05.16 AM (hora peninsular). Serà visible a simple vista si el temps i els núvols no ho impedeixen.

El nostre agraïment a Enric Marco, Universitat de València