L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.495
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.802

divendres, 6 de setembre del 2024

Estellés, per a nosaltres sempre Estellés

Vista general del mural i el lloc on està ubicada la placa
 

El passat dia 4 celebràrem el centenari del naixement del gran poeta Vicent Andrés Estellés (4 setembre 1924) i aprofitant l'efemèride l'Ajuntament va col·locar a un costat una placa amb el nom de l'autor. El nom del poeta apareixia com a autor dels versos del mural de la Casa de la Cultura,  "Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble" d'un dels poemes més reeixits del nostre poeta: "Assumiràs la veu d'un poble".

La col·locació de la placa, obra del valler Jesús Martín-Lorente "Chule", va servir per a la vesprada realitzar una mena de "reinauguració" oficial del mural,  reafirmar  l'homenatge que Tavernes ofereix al poeta en el seu centenari i que ja s'havia palesat el desembre, quan el mural es va oficialment inaugurar.

 

La placa

El lògic lògic i normal en aquests casos és que els artistes pintors haguessen escrit en lletres ben vistoses i lluïdores el nom de Vicent Andrés Estellés perquè espai n'hi havia (i n'hi ha) i ben gran en el part superior  de groc on no hi ha cap element del mural pintat.

Després de mesos i mesos han col·locat una placa a un costat. Està molt bé la placa, de molt valor artístic i molt ben dissenyada,  però es vulga o no,  dins de la grandària del mural queda  menuda, nomes la pots llegir si t'hi acostes quan passes per la vorera (vore fotografia superior). 

Aquest escrit vol ser positiu:  pensem i sabem que molts ciutadans pensen igual, que s'havia d'haver escrit el nom del poeta en el mural i en lletres ben grans, talment com passa en tants i tants murals de tants pobles del País Valencià. Espai en el mural hi ha. De sobra. I encara és ben possible. I així que el nom es llija fàcilment, com es lligen fàcilment els versos de lluny.


El nom del poeta forma part del mural en tants i tant pobles valencians

Hi ha qui, oblidant que és càrrec públic i que la seua tasca està sotmesa a critica i opinions diferents ens ha dit de tot, ens han menyspreat,  fins a arribar a qüestions i situacions personals cosa que nosaltres mai no farem, només per haver demanat insistentment dignitat per al poeta, que el seu nom figurés en el mural i en lletres grans, formant part del propi mural. No ens semblava just deixar fora del mural el nom del poeta, no haver fet cap referència a la seua persona dins del mural que, pensem, era el lloc on calia. 

Estem contents i pagats de vore com a Tavernes s'ha fet un homenatge al poeta, però ens hauria agradat també que al nostre poble es fera com en tants altres pobles: el nom del poeta integrat, formant part del mural, en lletres ben grans.

Fa mesos i mesos que tots els dies publiquem uns versos del nostre poeta com a capçalera de les noticies del nostre Facebook. És la nostra contribució a què Vicent Andrés Estellés siga més conegut.