L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.990
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:36.904

dijous, 19 de setembre del 2024

El nostre Llibre de Festes 2024 (Pàgina 8): Els inicis de la "Volta a peu a la platja" - Dijous 19 de setembre

 

Els cinc primers anys de la "Volta a peu a la platja"

L'any 1989 va començar amb el nom de "Cursa Popular" a la platja l'activitat esportiva que avui és més coneguda com a "Volta a peu a la platja de Tavernes", que ha celebrat enguany la seua 35a edició. Provarem de fer un resum del que foren els cinc primers anys, els inicis i la consolidació d'una prova que enguany ha arribat a la seua 35a edició i coincideix amb el 40é aniversari del club organitzador, Club Atletisme Valldigna.

La primera cursa celebrada a l’agost del 1989 va nàixer a iniciativa de la Discoteca Brufols, com una manera de promocionar l’esport en la platja, i comptava aleshores amb la col·laboració de la  litografia Amadeo Aparisi i del club d'Atletisme de la Valldigna, com a organitzador, a més del patrocini de l’Ajuntament, essent des del principi una de les curses de més prestigi de la Safor.
 
 
L'eixida. 2016
 
 
La prova es desenvolupava sobre una distancia de 8.000 metres en recorregut urbà per la platja vallera, però l'eixida es feia des de la Discoteca Brufols, però el lloc de l'arribada inicialment al mateix punt canviava d'emplaçament, i en la tercera edició tenia lloc en la posta de la Creu Roja, a l'entrada de la platja, per no dificultar el trànsit rodat. Les inscripcions es feien en l'aleshores "Cèsar Esports" de Tavernes o en la Fundació Esportiva Municipal i no es permetia la inscripció al mateix dia. No cal ni dir que no tenia res a vore el procés actual d'inscripció amb el de fa més de 30 anys, sense xarxes, mòbils, ordinadors... quasi tot era a mà. 
 
L'organització havia marcat aquells primers anys per a participar tres categories per a homes (júnior-senior-veterans) i una absoluta única per a dones. Les quantitats en premis eren bastant sucoses per a l'època (parlem de fa més de 30 anys) i que anaven des de 25.000 pessetes (150 euros actuals), el guanyador absolut d'homes, amb 20.000 pessetes (120 euros) i 15.000 pessetes (90 euros) per al segon i tercer premi.  Cal dir que en aquells primers anys el sou base mensual estava al voltant de 69.000 pessetes mensuals, sobre els 415 euros. 
 
 
L'eixida. 2014
 
 
El panorama de les dones era diferent – eren altres temps- i s'hi marcava una categoria única, i de premis 10.000 pessetes (60 euros) i 5.000 pessetes (30 euros) per a les dues dones primeres classificades, una circumstància que es va canviar. Això avui en dia seria impensable, i de fet amb el pas del temps la mateixa organització ho va corregir arribant a la situació actual de total igualtat en premis i quantitat en metàl·lic.
 
La primera edició amb una participació pràcticament local i la d'alguns estiuejant, la podem considerar com a una especie de prova general, on tots aprenien de les dificultats que sorgien, i es corregien per a les edicions següents. El segon any 1990 la cursa ja vivia un augment en la participació, amb 500 corredors/corredores mentre la tercera edició  s'incrementava fins a 600 corredors/corredores totals.
 


Eixida. 2018

Aquelles primeres edicions ja havia adquirit algunes de les característiques que fan que la volta a peu a la platja siga coneguda, reconeguda i atraga a molt atletes amb un nom fet: Una cursa que agrada als participants pel gran ambient que es viu al carrer, el nombrós públic en les voreres del carrer i els balcons dels edificis aplaudint i animant i una bona organització del Club d'Atletisme.

Atletes que cal esmentar en aquelles primers proves són  Miguel Rubio, de Transportes El Minuto de Paterna que ja s'havia proclamat campió de la II Cursa Popular i repetia victòria en la III Cursa Popular del 1991 amb un temps lleugerament superior als 23 minuts per als 8.200 metres del trajecte que es va celebrar ahir divendres per la vesprada a la platja de Tavernes.  L'anglés John Rowling, de l'equip Kelme d'Elx es va classificar en segon lloc.


L'eixida. 2012

 

 En categoria veterans, el subcampió mundial José Luis Zamora de la Pobla Llarga va repetir la victòria que ja havia aconseguit l'any 1990, mentre en categoria Júnior va resultar guanyador Francisco Rosselló de Carlet. A l'apartat de les dones la victòria se la va endur Pilar Font d'Ontinyent. Els premis especials als primers classificats locals foren per a Alexandre Ciscar i Juan José Ripoll.
 
El lliurament de trofeus i premis aquests primers anys es realitzava en el transcurs de la Festa de l'Esport que es celebrava per la nit a la  Discoteca Brufols. La III edició va significar la consolidació definitiva com una de les proves senyeres del País Valencià i es sobrepassava  àmpliament les previsions de l’organització quel'últim dia, va denegar més de 100 sol·licituds de participació rebudes fora de termini en voler apuntar-se abans de l'eixida immediata.
 

 
Organització i participants del C.A. Valldigna 2014
 
 
La quarta edició va reunir a 800 atletes, algun ja de gran prestigi pels triomfs i resultats en proves semblants, mentre la cursa s'havia convertit en un esdeveniment esportiu de prou renom. Aquell any 1992 va guanyar l'atleta anglés de l'equip alacantí Kelme, John Rowling, mentre el subcampió era Alberto Casal del Taugres Castelló, segon classificat en la prova internacional de Siete Aguas i tercer en la marató de València, mentre el tercer Rafa Ortiz del Caixa Ontinyent havia estat el guanyador de la Volta a Peu de València. 
 
L'any 1993 va ser el de la consolidació total de la prova que,  organitzada pel Club d'Atletisme La Valldigna i amb el patrocini de l'Ajuntament, superava per primera vegada els mil participants malgrat la forta calor del dia. Francisco Ribera, de Bañeres, es va adjudicar la prova després de córrer els 8.200 metres en poc més de 24 minuts, seguit Luis Arenós i Joan Bernissa. En veterans va ser Dieth Davis el guanyador.
 
En dones va guanyar la reconeguda atleta del València CF Maria Fernández de Castro, que va repetir èxit en edicions posteriors, cosa que impulsaria la popularitat de la prova i també la participació femenina en les següents edicions.