L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.495
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.802

diumenge, 8 de setembre del 2024

Informació (bases i premis) del Ball de Disfresses del dissabte, 21 de setembre

Xiquis Carnaval 1r premi 2023

 L'Ajuntament de Tavernes ha donat a conéixer la informació del "Ball de Disfresses" i la data d'inscripció que els grups que desitgen participar-hi podran fer de manera presencial en la Casa de la Cultura dell dia 9 al dia 20 de setembre de 10 a 14 hores.

Els grups participants han de ser en nombre major de 6 i també han de complir la condició de ser majors de 16 anys, però si són menors com a mínim un ha de tindre més de 16 anys. També s'indica que s'ha de dur la música de la duració en la plaça en bona qualitat i no ser superior als 2 minuts, que serà el temps de l'actuació.

La Regidoria de Festes ha informat els valors dels premis, els mateixos de l'any passat a pesar de l'augment de preus i que contrasten amb els establits en la passada  legislatura de 800, 600 i 400 euros i 200 euros a la "millor posada en escena", un premi que ha desaparegut del cartell. Es manté, con venia essent habitual de passades legislatures, una dotació de 50 euros per grup participant que no és acumulable.

Els premis informats al cartell oficial són: 

- Primer premi: 750 euros
- Segon premi: 500 euros 
- Tercer premi: 400 euros 
 

 

 El Ball de Disfresses és una festa tradicional al nostre poble i, hem de dir que no hem pogut esbrinar el seu origen, ni quan de temps fa que s'hi celebra.  El metge Vicente Bono no les esmenta per a res, ni una paraula, en el seu  llibre “Topografia médica de Tabernes de Valldigna”, de principi del segle XX mentre si que fa una detallada descripció d’altres festes i costums vallers, com la dels bous al carrer, les dansades, les corregudes de joies, i molts aspectes de la societat vallera fins als anys 1920. 

Les primeres documentacions i referencies que nosaltres coneixem provenen dels llibrets de festes de la dècada dels 1940.  Així apareixen citades  dins de la programació de festes a partir dels anys 1940, i pensem com a hipòtesi  si no són reminiscència dels balls celebrats a Carnestoltes als casinos del poble abans de la guerra del 1936 i que prohibits en la dictadura, es van recuperar en forma de balls de disfresses populars a la Plaça Major - aleshores dita “Plaza del Caudillo”-  amb un caràcter elitista, amb plaça tancada a l'accés lliure del veïnat i amb accés majorment per invitació o per participació disfressat. Bé, és una hipòtesi de treball per si els estudiosos volen aprofundir-hi  i, confirmar-la o negar-la.