L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.367
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:7.013

diumenge, 22 de setembre del 2024

El nostre Llibre de Festes 2024 (Pàgina 11): Els castells i fortaleses de la Valldigna


 

Castells, fortaleses i torres de la Valldigna: unes breus notes històriques

 El castell de Marinyén

A la Valldigna tenim el castell de Marinyén, amb unes primeres referències documentals en la “Crònica” del rei Jaume I quan en l'any 1240 parla dels castells de Bairén i Marinyén, d'origen àrab. Els castells a Xarc Al-Andalus, zona que comprenia l'actual País Valencià, com ha sintetitzat el professor Antoni Grau, són recintes murallats extensos, però sense construccions residencials a l'interior. La seua tipologia general: castells-albacar, un únic recinte, l'albacar, que en cas de perill serveix de refugi a les poblacions veïnes, ramats  i béns; un segon tipus amb una part  superior edificada, la "celloquia" dels documents cristians, i un tercer - on cal incloure el castell de Marinyén, a Benifairó- que a més  disposen de la "vila" i té funcions administratives, militars i serveix de refugi i assentament de la població.

Construïts en planta poligonal irregular, ús dels encofrats de "tabiya", una mescla  d'argila, pedres i morter de calç amb modulació de colzes musulmans entre 0'48 i 0'51 metres, tractament de les parets internes de les cisternes amb incisions  en ziga-zaga... són trets que destaca l’arqueòleg francés A. Bazzana i que hi trobem, en el castell de Marinyén.

Els musulmans aprofitaran construccions preexistents. Són edificacions que comparteixen en el nom  el topònim àrab alcalà  (alqasr, fortalesa, fortificació), cas del castell de Marinyén, que al llarg del temps seria nomenat de vegades com Alcalà de Marinyén o Alcalà d’Alfàndec, en referència al nom àrab de Valldigna.


Cos central de la fortalesa amb l'aljub a la dreta

El territori de la vall d'Alfàndec es va organitzar adscrit al voltant del castell. Els historiadors P. Guichard i A. Bazzana el consideren un exemple  de "castrum" complex d'època musulmana pels trets característics: un centre fortificat i al seu voltant les alqueries, tot constituint un "districte castral". En el nostre cas, les vuit  alqueries de Simat, Benifairó, la Xara, l'Alfulell, Gebalcobra (després Taverna), Gebalsogra (després l'Ombria), Massalali, l'Alcudiola i un rafal (el Ráfol ) seran els nuclis poblacionals del districte.

Tot i que alguna alqueria pot tindre llur origen a l’època romana, el professor Ferran Garcia-Oliver ens remarca  un caràcter propi adquirit amb la colonització musulmana, la islamització religiosa, arabització lingüística i organització de l'aljama valldignenca. La unitat funcional representada pel castell de Marinyén,  segons E. Guinot, seran les unitats castrals qui marcaren les pautes de la senyorialització a les àrees rurals valencianes on Valldigna no serà una excepció.

 
Torre de l'homenatge
 
Les primeres referències documentals del castell les trobem a la “Crònica” del rei Jaume I quan en l'any 1240 parla dels castells de Bairén i Marinyén. Des d'aci, i fins el 1298, quan es funda el monestir de Santa Maria de Valldigna, Marinyén apareix als documents cristians per qüestions de rendes, donacions, drets d’alcaids i propietaris i pagaments reials.

A l’època monacal, i amb ocasió de la guerra entre Castella i Aragó (Guerra de la Unió o “dels dos Peres”), Valldigna va patir la invasió de les tropes castellanes que saquejaren els poblets i els monjos, amb els objectes religiosos, es refugiaren al castell.




Estances derruïdes de la fortalesa
 

 Les Germanies afectaren la Valldigna i a l’estiu del 1521, els agermanats l’envaïren, saquejaren els pobles i obligaren els musulmans a batejar-se segons la tradició, o siga, en séquies i mitjançant graneres i ramells de murta. Els monjos i part de la població morisca de Benifairó s’havien refugiat al castell, lloc on serien batejats.

Les ràtzies pirates a la costa van ser constants al segle XVI. El castell va ser proveït d’armes i cavalls i als marenys de Tavernes es basteix la torre de guaita. La victòria a Lepant iniciava un llarg període de pau a la costa. El 22 de setembre del 1609 es va publicar el decret d’expulsió dels moriscos, i els de Valldigna s’embarcaren al port de Dénia. El castell és abandonat definitivament, ja no calia per protegir els pobladors.

 Els Castellets 

 

Els vallers i valleres anomenem amb eixe nom, "Els Castellets", al conjunt de construccions situades a les Creus, de les quals l'arqueòleg  J. Bolufer constata el seu caràcter andalusí, sense oblidar  l'ocupació  a l'Edat  del Bronze, mitjan segon mil·lenni  aC, i a l'època ibèrica, entre els segles III i II aC, d'acord amb les troballes de fragments  de ceràmica feta a mà  i al forn, respectivament. L'investigador també informa dels grafits  en àrab, potser versicles alcorànics, no transcrits ni traduïts i traçats sobre el lluït tendre de la paret exterior de la torre. Són textos de certa extensió i mal conservats.

 

 

L'arqueòloga M. Isabel  Escrivà  hi ha documentat gran quantitat de material ceràmic d'època islàmica: un fragment de gerra dels segles XI-XII i d'altres d'ampolles, cànters, gerretes, olles, safes, gibrells i teules.

Els materials localitzats ens informen que Els Castellets van ser ocupats després i rehabilitats de nou  i no es pot  descartar que fos per complementar i enfortir el sistema defensiu que encapçalava a la vall el castell de Marinyén. Un dels objectius dels castells i fortaleses serà dominar l'entorn i les vies de comunicació i aconseguien el control dels punts  més allunyats amb altres fortificacions.

 

Els Castellets pot haver estat un complement de Marinyén per dur a cap la missió de vigilància  que després tingueren les talaies o torres de guaita. Una missió que no podem rebutjar ni assegurar perquè no hi ha visió directa entre ambdues fortificacions, però una possible comunicació acústica o de senyals de fum tampoc no ha estat verificada. Corn  a últim ús, a mitjan segle XVI, va servir de confinament per a malalts contagiosos.

 Cal parlar ací de la controvèrsia sorgida  per la hipotètica ubicació  dels castells a la Valldigna i que potser no s'aclarirà fins a dur a cap un programa exhaustiu d'excavacions en aquests indrets. Les tesis de J. Bolufer situen el "castrum d'Alfàndec" damunt de Tavernes i són de difícil mantinença. L'arqueòleg, seguint les donacions del Llibre del Repartiment, en fa correspondre les ruïnes  amb Els Castellets, una opinió molt diferent a la defensada per la majoria  d'especialistes.

 

 La Crònica de Ramon Muntaner cita tres castells sense ubicar-los, i els arqueòlegs M. Gallan i J. M. Martínez recorden que se n'han localitzat només  dos: el d'Alfàndec a Benifairó i el que hi ha dalt  de Tavernes, Els Castellets, que creuen  possiblement  associat a l'alqueria  de Gebalcobra. Però J. Toledo i Ferran Garcia-Oliver  només en parlen d'un, els altres serien dues alqueries amb alguna fortificació o torre de defensa.

 

 La Torre de Guaita

 

 

La darrera construcció bastida a la Valldigna amb funcions de defensa i d'alerta de la població va ser la torre  de guaita (segle XVI). El rei Felip II, per tal d'impedir els continus atacs dels pirates i corsaris a la costa mediterrània, va encarregar  al virrei de València, Vespasià Gonzaga i Colonna, la construcció d'un  sistema de defensa del litoral i, les Corts de Monzó del 1528, van aprovar les obres així com la creació d'una guàrdia  costanera. La torre  de Tavernes,  amb una guàrdia permanent de dos homes, formava part  del sistema defensiu costaner regulat als segles XVI  i XVII  per ordenances.

Les torres de guaita (del fràncic wahta) també dites talaies (de l'àrab tala'la) tenien com a missió avisar de l'atac i la invasió per mar de turcs i barbarescos. Al segle XVI  n'existien a la costa de València les emplaçades, de nord a sud, al Grau de Sagunt, el Puig, el Grau de València, el Saler, la Gola  del Perellonet, el cap de Cullera, Cullera, Tavernes, Xeraco, el Grau de Gandia, Piles i Oliva.

 

 

 

El monument valler té forma troncocònica, amb una base de sis metres de diàmetre, de pedra i molt  ben conservada. Disposa de planta baixa, tres pisos i la terrassa,  i no tindre escala ens fa suposar l'ús de les de corda.  Només té una porta, en la planta baixa, i d'elements defensius unes espitlleres i el balcó matacanat, la defensa vertical de la porta, des d'on a través de dos forats es podrien llançar, pedres, fletxes ...

La "Torre de Guaita", com a torre de sentinella i defensa de la costa, està protegida pel Decret de 22 d'abril del 1949 i declarada "Bé d'Interés Cultural" amb categoria de monument per la Llei 4/ 1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.

Bibliografia: "El castell de Marinyén" (Editat 2007) de M. Joan