L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.104
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 37.433

dilluns, 16 de setembre del 2024

El nostre Llibre de Festes 2024 (Pàgina 5): Quan l'any 2001 la mar va inundar la Goleta

 

El relat i les fotografies de la primera entrada de la mar a la Goleta, dies 10 i 11 de novembre del 2001

No hi ha cap Llibre de Festes que no continga imatges del passat, i amb les que publiquem avui volem recordar el temporal que va patir la nostra costa els dies 10 i 11 de novembre del 2001, producte de la borrasca més forta que avui tingut lloc al Mediterrani Occidental des del 1957: vents huracanats, pluges intenses a les Balears i sobre tot a Algèria, on les inundacions causaren la mort a 737 persones i deixaren sense casa a 23.000 persones.

El Marroc, Orà, Algèria... foren ben afectades, com la nostra costa: pluges fins a 250 litres a Mallorca, vents de més de 150 km/h i una mar com en temps no s'havia vist. Així i tot les pluges no foren massa a la nostra zona: Barx 73 l., Xeresa 79 l, Benifairó 70 l i Tavernes 90.

 

 





Tot el mal se'l va endur la platja de la Goleta: la mar va trencar el cordó dunar, va entrar i va inundar els carrers de la urbanització. Era la primera vegada que això s'esdevenia, i la Goleta, que havia tingut una reposició en l'any 2000, es va quedar sense arena novament. 

Les fotografies foren captades a boqueta nit del diumenge, 11 de novembre, en diapositiva, que hem escanejat. Les fotografies i els fets d'aquell novembre 2001, més de 20 anys, ens demostren que els problemes de la Goleta arrancaren molt abans del que de vegades es diu ( com hem dit, l'any 2000 i alguns anteriors ja es reposava arena) i i la mar ens avisava del que podíem esperar amb una DANA forta, com després ja ha passat amb la DANA Gloria el gener del 2020.

 







 El temporal obligava a usar maquinària pesant per a reposar mínimament el cordó i evitar una major entrada de la mar a  la urbanització, que va vore els baixos i establiments inundats, cosa que va obligar els bombers de Gandia a intervindre per a minvar l'aigua emmagatzemada.

Els efectes del temporal es van deixar sentir majorment en les zones esportives de “La Goleta” i carrers de la urbanització, alguns quedaren completament negats i sense poder circular, amb la qual cosa la policia local va prohibir l'accés a algunes dels carrers annexos a la zona del llac. Els efectes del temporal eren evidents en les dues platges: dutxes, passarel·les i jocs esportius, molts van desaparéixer sota els forts embats de la mar. La platja de “La Goleta” es va quedar pràcticament sense arena. 





 

L'aigua va deixar sentir els efectes a l'entrada de la platja, a la Porta del Sol, i va danyar greument les instal·lacions i posta sanitària de la Creu Roja. Part de l'aigua de la mar de la Goleta va anar a parar a la Séquia Mare, i es va aconsellar no regar en uns dies

Els tècnics de l'àrea d'urbanisme de Tavernes, segons Levante-EMV, valoraren en 305 milions de pessetes (1'83 milions) els danys ocasionats pel temporal, sense incloure els produïts als béns privats: 200 milions de pessetes  (1'2 milions euros) per regenerar la costa, 55 milions de pessetes (330.000 euros)  la reposició de mobiliari urbà, cas de dutxes, llavapeus, passarel·les, papereres, jocs lúdics i pals de Creu Roja en la platja; 25  milions de pessetes (150.000 euros) el drenatge dels canals de desaigüe i uns altres 25 milions de pessetes (150.000 euros) a reposició d'arbratge, neteja i reparació de les vies publiques i clavegueram.