L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

divendres, 6 de juliol del 2018

INFORME: El llac de la Goleta, convalescient i recuperant-se, després d'una gran operació.


Els partits de l’Ajuntament van aprovar per unanimitat invertir 70.000 euros per dragar al llac de la Goleta amb l’objectiu de millorar l’estat d’aquesta zona singular de la platja.

L’actuació es va executar els mesos d’abril i maig, seguint sempre les indicacions dels tècnics  i realitzada per una empresa especialitzada, la mateixa que du el manteniment i neteja de moltes zones humides  a l’Albufera. 


Com es sabut, el llac de la Goleta és realment una bassa que arreplega l’aigua de pluja que cau en els carrers de la zona de la Goleta. Eixa aigua en passar pels carrers arrossega brutícia que abans anava a parar al llac. El govern actual ha construït filtres que ara eviten eixe abocament de brutícia a l’estany.

El llac constitueix un sistema ecològic molt fràgil, on qualsevol alteració pot tindre un efecte greu. Alberga una colònia de colls verds, uns 50 exemplars, que poden deixar 2’5 tones de detritus i excrements dins de l’estany. D’ací la petició de l’Ajuntament, encara que poca gent en fa cas, de no llançar menjar als animals perquè incrementa la brutícia en el fons.


Els bufadors i la recirculació de l'aigua com a medicina


Una operació de cavall

La draga del llac ha extret del fons milers i milers de tones de fang i detritus i ha tingut una afecció sobre el fràgil sistema ecològic. Per entendre’ns i si ho comparem amb una persona, el llac ha patit una operació a cor obert, allò que en termes vulgars diguem “una operació de cavall”.

Una operació així, en qualsevol persona implica un temps gran de recuperació, unes atencions mèdiques perquè, a poc a poc, la naturalesa actue i la persona evolucione fins a un estat òptim de salut.

I en eixe procés està ara el llac: es recupera, a poc a poc, li cal temps per tornar a les millors condicions d’un sistema ecològic fràgil. Tots sabem que els processos en la natura són lents  -pensem en la regeneració de la muntanya després d’un incendi – i pot ser qüestió de mesos, i més encara si com ha passat enguany, no hem tingut grans pluges que haguera millorar l’estat general de l’aigua i el nivell freàtic. I fins que això s’esdevinga, poden aparéixer  problemes, com en una persona pot haver un punt infectat, per exemple.

L’olor en una zona concreta del llac i recirculació de l'aigua

No anem a amagar que hi ha una zona concerta, la part oest, que se sent olor de l’aigua estancada. No va en el nostre estil i voluntat d’informar. Sembla ser que en aquests pocs metres (vore fotografia) no arriba bé el sistema de recirculació de l’aigua i és també on s’acumula l’escuma que forma els bufadors mesclada amb restes procedents de la mateixa aigua estancada. Això si, tots els dies, els operaris municipals procedeixen a la seua neteja.

La zona on se sent l'olor

Per ajudar a la recuperació del sistema del llac, i com a "medicina" a més dels bufadors totes les vesprades es posa en funcionament la recirculació de l’aigua, d’ací que es puga observar que raja aigua per les canonades d’on surt l’aigua de pluja, però és la mateixa aigua del llac que recircula gràcies al sistema instal·lat per l’Ajuntament.

En resum, el llac està diríem en “convalescència” i  cal un poc de paciència, esperar que a poc a poc acabe el procés natural de recuperació després de la forta agressió que li ha suposat la draga a la que va ser sotmès fa poc més d’un mes, i de la qual ja es veuen avantatges: la qualitat i la transparència de les aigües es molt més millors que altres anys.

L'aparició del problema de l'olor en un punt, que es confia vaja minvant a poc a poc, no canviarà la voluntat del govern municipal, i suposem que de tot l’Ajuntament actual, de treballar per la millora del llac i que siga un lloc emblemàtic de la nostra platja. Una cosa segur que no farà Compromís:  presentar una proposta que contemple tapar el llac i  fer una gran planura de formigó per dedicar-la, per exemple, a aparcaments. 

No sabem si algun partit de Ciudadanos presentarà eixa proposat en un futur, tapar el llac,  vist el que avui llegim en la premsa en un article escrit presumptament pel futur cap de llista i on mai parla de les inversions fetes pel govern municipal els darrers anys per buscar solucions a uns problemes del llac que mai abans s'havien buscat.

La neteja dels metres afectats per eixa escuma és constant

Informar, informar i informar

Informar als veïns de la realitat del llac, des de l’objectivitat, no és complicat. Nosaltres pensem que ho hem fet quan vam informar del procés de draga, però també amb detall de la instal·lació de filtres de brutícia, quan vam explicar el projecte de naturalització del llac. 

Si nosaltres que som un simple blog de noticies local, ho hem fet, no es compren com a altres és difícil i molt complicat informar-se i informar als lectors de la realitat del llac. També els deu ser complicat parlar dels esforços del consistori i dels projectes executats per a millorar-lo.


Deu ser que serà més senzill malparlar de la situació del llac, dir que fa olor -que és veritat, però només en una zona- i  oblidar tot el demés de positiu al voltant de totes les actuacions que ha tingut el llac.

De nou, li cau una taca a la platja de Tavernes. Continuació de la línia a la que algú ens té acostumats, on a més, sembla ser que es posen afirmacions en boca de veïns desconeguts, fins a parlar de la queixa d’un comerç quan.... en la zona on es nota l’olor, hem buscat, i no hem vist cap comerç, botiga o tenda.