L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dijous, 13 de juny del 2013

El IX Fòrum Valldigna celebra la Multaqa de les tres cultures aquest cap de setmana al monestir de Santa Maria de Valldigna


Cartell de la Multaqa 2013

El monestir de Santa Maria de Valldigna serà el escenari un any més de la Multaqa (encontre) de les cultures cristiana, musulmana i jueva, dins del marc d’activitats del “Fòrum Valldigna” depenent de la comissió espanyola de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) i en la qual té un gran protagonisme els Bens Culturals de les terres valencianes, cas del Misteri d'Elx, Llotja de València, el Palmerar d’Elx, les mostres d’art rupestre del Mediterrani i la Muixeranga.

Multaqa és una paraula àrab que significa trobada amistosa. És una experiència que arriba a la novena edició amb l’objectiu del foment de la diversitat cultural després que l’any 2000, la UNESCO va declarar el monestir de Santa Maria de Valldigna com a seu de la seua activitat mediterrània i des d’aleshores s’hi han celebrat les edicions de la Multaqa.

Els musulmans celebren la seua Yumuaa de l'Islam (divendres), els jueus la seua Oració de l'Shabbat (dissabte) i els cristians la Dominica. La seqüència de divendres-dissabte-diumenge porten a unes expressions ben diferents en les maneres de sentir i de creure, afavorint l'intercanvi i la diversitat cultural en els termes assenyalats per la UNESCO.

Autoritats en la Multaqa 2012
 Demà divendres tindrà lloc la inauguració oficial amb la presència de la Directora General de Cultura de la Generalitat, Marta Alonso; el president UNESCO València, Luis Aznar; el president de la Mancomunitat de la Valldigna, Jordi Joan; alcaldes i autoritats de la Valldigna i el director del Museu de la Valltorta, José Guillermo Morote. L’acte inaugural comptarà amb la presència d’Abdelaziz Hammaoui, president del Centre Islàmic deValència i Isaac Sananes, president de la Comunitat Israelita de València.

A partir de les 11.30 hores es desenvoluparà l'activitat acadèmica relacionada amb el Patrimoni Unesco de la Humanitat en les comarques valencianes.

El dissabte tendrà lloc la II Trobada de
Boixeteres (punta de coixí) i Mostra de Feines Tradicionals de la dona valenciana, així com jocs tradicionals per a xiquets i adults. Aqueix dia es podrà visitar el monestir i les exposicions sobre els béns culturals declarats Patrimoni de la Humanitat en el Refectori i l'Almàssera.
Irina Bokova premi Unesco Valldigna 2013
El diumenge s'ha previst a les 10.30 hores una dansa tradicional del Grup de Danses L'Antiga de Campanar per a seguir amb la clausura de la IX Multaqa que oferirà la interpretació d'uns motets del Misteri d’Elx i de la Muixaranga amb la Dansa dels Bastonets de la Festa de la Mare de Deu d’Algemesí.

En aquesta Multaqa es lliurarà el premi Unesco Valldigna 2013 a Irina Bokova, ministra d'Afers exteriors i Ambaixadora de la República de Bulgària a França i Mònaco. El 22 de setembre de 2009 va ser nomenada Directora General de la Unesco.