L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dijous, 20 de juny del 2013

PLENARI DE JUNY 2013: L’ajuntament inverteix 30.000 euros per acabar l’obra de recuperació de l’ermita rural de Sant Llorenç de l’Alcudiola.



Obres en Sant Llorenç d'Alcudiola

L’ajuntament de Tavernes aprovava dedicar à 30.000 euros per a acabar les obres de recuperació i posada en valor de l’ermita de Sant Llorenç de l’Alcudiola, dels quals 10.000 euros seran de fons propis i la resta de la Generalitat. Ell consistori va aprovar també sol·licitar la subvenció a la Generalitat dins del programa de conservació i protecció dels béns immobles del Patrimoni Cultural valencià. 

La regidora Llum Sansaloni va recordar que les obres arrancaven en la passada legislatura i havien estat paralitzades per la falta de prospeccions arqueòlogiques, i ara es podran acabar en la seua totalitat. La inversió total de l’Ajuntament en aquesta recuperació és al voltant de 60.000 euros i el projecte està executant-se per l’empresa local Consmed, que ja va dur a cap la primera fase i també la restauració del Moli del Pla. 

L'ermita de Sant LLorenç d'Alcudiola es troba molt prop del terme de Favara i el seu origen cal buscar-lo en l'antiga parròquia de l'alqueria d'Alcudiola, que va quedar deshabitat segurament amb l'expulsió dels moriscos i el temple va passar a ser una ermita rural. 

La devoció a Sant Llorenç ha estat de sempre molt vinculada a Tavernes i també a la veïna localitat de Favara - que celebra les festes majors al voltant del dia del sant el 10 d’agost- i antigament se celebraven processons i romeries per demanar al sant que protegira les collites, una festa que seria l’origen de l’actual porrat de Sant Llorenç. 
 
Imatge antiga de l'ermita de Sant Llorenç del Teularet
Disputes i rivalitats entre Tavernes i Favara pel lloc va fer que es prenguera una decisió salomònica: cada poble es va fer l’ermita pròpia en altres llocs i aquesta va quedar abandonada quan cada poble va començar a celebrar el dia del sant pel seu compte. 

Tavernes va construir l’ermita de Sant LLorenç a un turó de la partida del Teularet fins que l’autopista va abligar a enderrocar-la i en compensació van construir tombar aquella ermita construïda al més pur estil valencià rural i en compensació ens varen construir la que ara hi ha al Racó Joana.