L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.598
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:55.314

dimecres, 17 d’abril del 2024

Què ha passat amb el projecte del Centre d'Interpretació de Bolomor, i més després de la seua paralització el juliol del 2023?


 

L'aprovació de la reurbanització dels carrer Nou i Cristobal Almel·la ha tret a la llum la situació del projecte d'obres del Centre d'Interpretació del jaciment de Bolomor, més encara quan va ser la segona obra paralitzada per la modificació de crèdit de l'Alcaldia en el ple de finals del juliol del 2023.

Les dues obres anul·lades (la dels carrers Nou i Cristobal Almel·la i la de Bolomor) es van dir que s'inclourien en el pressupost del 2024, però no ha estat així. El passat dilluns es va aprovar un crèdit per a la reurbanització dels carrer  a càrrec del romanent del 2023, però de les obres del Centre d'Interpretació de Bolomor, no se sap res sobre quina idea o voluntat té el nou govern presidit per la senyora Romero.

És sabut que el govern presidit per Compromís, a través de la regidoria d'Obres i Urbanisme dirigida per Josep Llàcer, va anunciar en la passada legislatura el projecte "Tancament i habilitació de l'àrea d'activitats del jaciment paleolític de Bolomor",  per al qual ja es disposava del "Pla Director" per a executar una obra que serviria com a centre d'interpretació del jaciment.

 

Ple d'agost (finals d'agost): S'eliminaven els projectes de Bolomor i carrers Nou i Cristòbal Almel·la
 

Les obres foren eliminades quan comptaven amb 493.564 €, que foren assignats per Compromís després de la "poalada d'aigua freda" que el Ministeri de Cultura del senyor Miquel Iceta va donar a l'Ajuntament en negar una subvenció amb aquest objectiu.

La importància de Bolomor per a l'estudi de la prehistòria, i més en els processos d'hominització per l'ús del foc, on les llars del jaciment estan entre les més notables i importants d'Europa, sembla ser que no és motiu suficient per a  la construcció d'un centre que, sume al seu valor didàctic i divulgatiu, el ser un focus de turisme cultural per a Tavernes i la Valldigna. El jaciment de Bolomor continua essent "l'aneguet lleig" de les institucions, valencianes i de l'estat. 

 


Imatges d'ahir del paralitzat i inacabat Centre d'Interpretació de Bolomor

Els premis als investigadors i el reconeixement nacional i internacional no serveixen per a res, sense l'impuls a la difusió de Bolomor a través d'un centre, que malgrat les peticions no ha comptat amb ajuda institucional de l’Estat espanyol i Govern Valencià després de més de 30 anys d’investigació científica. Totes les esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) presentades per Compromís al llarg dels anys on es demanava la implicació i ajuda per al Centre d'Interpretació han resultat inútils: primer amb el govern del PP de Rajoy, i des de fa uns anys amb els pressupostos del PSOE de P. Sánchez.