L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.482
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:6.339

dimarts, 23 d’abril del 2024

Avui és Sant Jordi -¿sabieu que va ser el patró del Regne de Valèncià? - i celebrem el Dia Internacional del Llibre

 


Avui, dia 23 d'abril, celebrem la diada de Sant Jordi i el Dia del Llibre. Una jornada, la del llibre,  iniciada per Vicent Clavel i Andrés, escriptor i editor valencià establert a Barcelona com a director de l'Editorial Cervantes  qui, a principi del segle XX, va proposar a la Cámara Oficial del Libro de Barcelona i al Gremio de Editores y Libreros (els dos amb nom castellà) celebrar la festa per promoure i difondre el llibre a Catalunya. 

Les primeres diades del llibre es van celebrar el 7 d’octubre, prop del dia 9 d'octubre, no sabem si pel costum valencià de regalar a l’estimada “la mocadorà”. I com que a Barcelona no n'hi havia però si gran tradició impressora i llibretera....  que millor que regalar-li.... un llibre!!!.
 
 
Sant Jordi del retaule del Centenar de la Ploma, València 1400. Actualment està al "Victoria and Albert Museum". Els valencians tornem a perdre, ara el retaule d'una institució.
 
 
La cosa va prendre èxit, però l'any 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, es va canviar la data i es va fer coincidir el regal del llibre el 23 d'abril, dia de la mort de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare. Segurament no van pensar ni se'ls va acudir a commemorar Ausiàs March o Joanot Martorell, o fins i tot Mossèn Cinto (Verdaguer)!

I com eixe dia era Sant Jordi, el patró català, va nàixer el "Dia del Llibre" com el coneixem, però se li va afegir el costum que hi havia des del segle XV de regalar una rosa a l'estimada. I dia complert: dia del llibre i dia dels enamorats. I dia de Sant Jordi i de Sant Cervantes...!!! Si Sant Cervantes, al cap i a la fi és el qui més ha fet per l'espanyol com autor del llibre més llegit i traduït. 

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor, amb la qual cosa una diada del llibre iniciada per un llibreter valencià i celebrada primerament a Catalunya s’ha escampat per tot arreu del món. 
 
Sala Nova de la Generalitat: Pintura mural del braç militar. Dalt, Sant Jordi patró del Regne de València

 
Sant Jordi era el patró del Regne de València 

Dia del Llibre i Dia de Sant Jordi,
sant de sempre molt relacionat amb els territoris de l'antiga corona d’Aragó. Ací, al País Valencià, li tenim bona estima potser perquè va ser patró de l'antic Regne,  encara que això s'amaga i no és molt conegut: era el patró del Regne de València, com ara ho és d'Aragó i Catalunya, i per això a les pintures del palau de la Generalitat Sant Jordi representa els militars i nobles i apareix pintat prou vegades.

Esperem que no se'ns enfade ningú per donar a conèixer aquesta realitat històrica i que no fa més que reafirmar els llaços històrics amb les terres de la Corona d'Aragó.
 
 
Sant Jordi matant el drac, en la porta d'ingrés a la Sala Nova del Palau de la Generalitat.



Algú va decidir canviar que els valencians canviàrem de patró,  i va substituir-lo per Sant Vicent Ferrer que, no ho oblidem, va ser qui més va fer al Compromís de Casp perquè fora elegida la dinastia castellana dels Trastàmara per a regnar la Corona d'Aragó.  No és d'ara eixa cançoneta de "no mos fareu catalans"... però tampoc aragonesos, diguem nosaltres. Nosaltres som ofrenadors de noves glòries.... i així ens va!.

Què passeu-bon dia.... amb un llibre a la mà!!!
 

 

La Fira del Llibre a València

La 59a Fira del Llibre de València es celebrarà del 25 d'abril al 5 de maig de 2024 als Jardins del Real (Vivers) de València, organitzada pel Gremi de Llibrers i la Fundació Fira del Llibre, nascuda l’any 2018 de la mà del Gremi. Té lloc any rere any a la ciutat de València des de fa 59 edicions, a un espai emblemàtic com els Jardins del Reial (Vivers) per tal de promoure la lectura i l’activitat de les llibreries del nostre territori.

Per la seua trajectòria, extensió i volum de vendes, la Fira es consolida any rere any com el principal esdeveniment al voltant del món del llibre a València, i com la segona Fira en importància de l’estat espanyol. De fet en l’edició de 2023 va batre el rècord d’expositors, va fer més de 200 activitats de presentacions de llibres i de foment de la lectura, i va acollir més de 1000 signatures d’autors i autores.