L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.666
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:57.008

dimecres, 17 d’abril del 2024

ACLARIM: Quina és la zona del nostre terme afectada per la prohibició total de cremes, què diu el decret i què demanen els sindicats

 

La publicació per la Generalitat de la prohibició d'efectuar cremes agrícoles, forestals i de marges de cultiu fins al pròxim 15 d'octubre, decisió general que per tant afecta Tavernes i tot el terme municipal, ha alçat comentaris i sobre tot dubtes en l'aplicació de la prohibició que anem a intentar resoldre.

El DOGV ho deixa clar: la prohibició afecta a la crema de marges de cultiu o residus vegetals en l'entorn agrari o silvícola que compren terrenys forestals, els confrontants i aquells situats en la zona d'influència forestal, definits en la llei forestal valenciana. Ho podeu llegir tot seguit: 

 


En altres paraules, el decret afecta el terreny/massa forestal, entenent així els marges dels rius, i una zona d'afecció que arriba fins al 500 metres, o siga això no ha canviat. En el cas de Tavernes, i dient-ho de manera senzilla, les terres situades entre la carretera i la mar (Rafol, Partida, Marina...) no entrarien en eixa zona, tal com es pot comprovar en el mapa de delimitació de Tavernes que reproduïm a principi de l'article.

Problema a banda, i com ja han denunciat els sindicats agraris, és  ¿què fer amb les restes de poda, en un temps on encara es vigent aquesta tasca agrícola? perquè afigen que la Generalitat no ha tingut en compte la realitat agrícola de moltes zones. 

La Unió ha demanat a la Generalitat del PP-Vox que emeta una nota d'aclariment sobre les distàncies d'excepcionalitat d'aplicació de la norma i de quina manera es pot presentar el document "del motiu degudament justificat" que indica el decret. També que els períodes d'autorització s'adapte a la realitat agrícola  de cada any i de la zona, segons les necessitats dels municipis i les circumstàncies meteorològiques, i es puga autoritzar a cremar quan el nivell siga baix/mitjà-

Recordem que fins al 2025 està vigent la moratòria sobre cremes. A partir de l'any que ve estarà totalment prohibit cremar restes agrícoles, i en el cas dels camps vallers, els propietaris hauran de triturar la poda. Actualment ja són molts els propietaris que estan adaptant els horts perquè puguen entrar els tractors trituradors.