L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

dilluns, 4 de març del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Reivindicar Estellés (II)


Ens odien i això no té importància,
 però ens obliguen a odiar-los i això sí que en té.
Joan Fuster

 

Els Ajuntaments de Castelló de la Plana i d'Alacant, amb governs del PP i Vox, han votat en ple en contra d'adherir-se a la celebració de l'Any Estellés per commemorar el centenari del naixement del que està considerat el més gran poeta valencià d'ençà Ausiàs March. 

Les localitats amb govern PP-Vox continuen la seua particular croada "antivalenciana" per activa i per passiva,  censurant i/o prohibint  actes on la nostra llengua és un dels motius preferents, i en altres ocasions eliminant ajudes a subvencions a actes i esdeveniments, o a entitats, que s'han destacat durant anys en la promoció i defensa del valencià. D'exemples n'hem parlat ací, n'hem donat i no anem a repetir-los. Són massa coneguts.

Res de nou en les actuacions dels Ajuntaments PP-Vox, que només que fan que seguir "la voz de su amo", la decisió presa  per la majoria de PP i Vox a les Corts Valencianes que en una passada sessió van demostrar l'animadversió a tot allò que siga exalçar i defendre la nostra llengua i rebutjaren la proposta de Compromís de fer d'enguany, el 2024, l'Any Estellés per celebrar, com hem dit, el centenari del seu naixement.

Estellés és reconegut com el gran poeta valencià del segle XX i no reconéixer-ho, no reivindicar-lo és una mostra flagrant d’ignorància i menyspreu a la riquesa de la nostra herència cultural, tot pensant que amagar-lo farà que el poble l'oblide quan serà tot el contrari: menysprear, ometre, censurar una figura tan destacada només demostra la seua ignorància, la seua negació a la cultura del país i a l'odi que tenen, i mantenen, a la nostra llengua.

El president Mazon, del PP, una vegada més deixa fer a Ajuntaments on el seu partit té l'alcaldia, i fa seues les propostes i consignes de Vox, es deixa portar per l'odi d'aquells que volen que la nostra llengua desaparega, i amb ella i tot plegat, els principals referents culturals, cas ara d'Estellés.

El president de la Generalitat ha oblidat, com ja hem dit en una altra ocasió,  que és el president de tots els valencians, tant dels que parlen i estimen el castellà, com dels que parlem i estimem el valencià.

I en parlar d'Estellés i reivindicar-lo, cal corregir l'oblit del mural de la nostra Casa de la Cultura i,  plasmar-hi destacat el nom de Vicent Andrés Estellés com autor de la frase "Allò que val és la consciència de no ser res si no s'és poble" que dóna peu al motiu il·lustrat del mural.  Un homenatge clar i ferm, de reivindicació de la seua figura i del seu llegat en favor de la nostra llengua que pot fer Tavernes.