L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 29 de març del 2024

La pròxima matinada, la del dissabte al diumenge, i ja en dia de Pasqua es produirà el canvi d'hora i començarà l'horari d'estiu

 

 

Fa uns dies que ha començat la primavera i com és habitual, ens arriba poc després el canvi d'hora que es produirà la matinada del 30 al 31 de març, o siga la matinada de diumenge: haurem d'avançar una hora el rellotge, a les dues posar les busques del rellotge a les tres, amb la qual cosa eixe dia, precisament el dia de Pasqua, perdrem una hora de són.

La conseqüència primera del canvi: es farà de dia i de nit una hora més tard, hi haurà més hores de llum a la vesprada i hi ha qui diu que els beneficis són per a l'oci, la restauració i el turisme, tot i que l'intent siga ajustar la jornada de treball a la llum natural del sol.

Cal saber que és una modificació que apliquen els països de la Unió Europea per tal de complir la directiva general, tot i que la consulta no vinculant que es va fer l’estiu del 2018 per saber què en pensaven els ciutadans, les parts interessades i els estats, s'ha quedat en no res. Per ara, tot i que els resultats foren que dels 4,6 milions de ciutadans que respongueren, un 84% volia eliminar el canvi horari i d'ells els 64% volia tindre per a sempre l’horari d’estiu. Tot i que es va aprovar, el març del 2019 el Parlament Europeu va ajornar la decisió definitiva.
 
A l’estat espanyol es va crear una comissió d’experts que s’havia d’encarregar de decidir-ho, però encara no ha arribat a cap acord concloent. El baròmetre del CIS del mes d’abril del 2022 va donar que un 65,6% dels enquestats volia posar fi al canvi horari i gairebé un 71% volia mantenir el d’estiu.

Consells per al canvi d'hora

Hi ha gent que presenta molèsties amb el canvi d’hora, però hi ha formes senzilles d'ajudar al cos a adaptar-se a la nova situació. 

Uns consells que us poden ajudar:

  1. Mantindre el patró de son regular abans i després del canvi d’hora  i sobre tot aixecar-se a una hora regular al matí.
  2. Acostumar el cos a la nova hora canviant a poc a poc l’horari de son, canviar l’hora d’anar-se’n al llit d’uns 10-15 minuts abans o després cada dia ajudarà el cos a adaptar-se sense inconvenients a la nova hora..
  3. Gaudir de la llum del sol al matí. La llum del matí ajuda el cos a adaptar-se més ràpidament i sincronitza el rellotge corporal, millora l’estat d’ànim i l’estat d’alerta durant el dia i ajuda a dormir més bé a la nit.
  4. Evitar la llum brillant a la nit. No usar els telèfons mòbils, les tauletes i més dispositius electrònics que poden endarrerir l’alliberament de l’hormona del son, la melatonina, i el rellotge intern. Un ambient fosc és més adequat per a dormir.
  5. Mantindre un patró d’alimentació regular. El menjar també pot ajudar a sincronitzar el rellotge corporal. Cal complir els horaris  i evitar  menjar tard.