Demà és dijous sant. I la diada ara presenta molta diferència respecte a les que es vivien a Tavernes fa dècades, amb costums molts diferents per les imposicions de la dictadura franquista, alguna de les quals faran somriure a més d'un que no les visqueren/patiren: sense cines, sense programació a les emissores de ràdio, només la música sacra en les ones, mentre l'única televisió existent, TVE, omplia hores i hores de programació amb només programes religiosos i de processons.
Dels anys 40 als ben entrats els 70 del segle passat pràcticament tot prohibit durant la setmana, i per tant negror, tristor... però era també el temps d'un dels nostres plats tradicionals: la
"cassola d'arròs al forn amb mandonguilles d'abadejo, cigrons i panses", com sempre s'ha nomenat majorment a Tavernes, i ara batejada com "arròs de vigilia" i, fins i tot, elaborat amb el calder de fer la paella i a gas.
“I Concurs local d’Arròs amb cigrons i panses” (Arròs de Vigília) per a professionals. Any 2016 |
Un arròs en cassola i al forn, tradicional de Tavernes, i que ara en diuen "de vigília" on cal
prendre la paraula "vigília" en el sentit d'un menjar propi del temps on l'abstinència de carn era norma segons els preceptes cristians, només peix, però es podia trencar el precepte religiós amb l'adquisició de la "Butlla de la Santa Croada",
un impost-pagament eclesiàstic que es feia a l'Església i a canvi
podies menjar carn i gaudir d'un dejuni menys estricte. Aquell que gaudia de bon posicionament econòmic podia comprar la butlla i... menjar-ne, de carn! El negoci és el negoci!!
Com hem dit la carn no es podia menjar, ni tan sols ser emprada per a preparar el brou de cocció de l'arròs. L'abstinència de menjar carn durant la
Quaresma va fer que l'abadejo prengués màxima importància: aquells "potatges" amb cigrons, bledes i abadejo al costat de la cassola d'arròs amb mandonguilles, cigrons i panses.... i les postres d'arnadí!!!.
Aquells que no tenien mitjans per a pagar-se la butlla van haver de fer ús de
la imaginació i crear un menjar-se com la cassola de Tavernes, on mana el contrast entre
el salat de les mandonguilles i la dolçor de les panses (i fins i tot
de les castanyes, si ve de gust posar-ne). Finalment la "Butlla de la Santa Croada" va ser suprimida en
1966.
Any 2017. "II Concurs Professional d’Arròs al Forn amb Cigrons i Panses" guanyat pel restaurant Calipso |
Així doncs, el nostre menjar típic
de Setmana Santa segurament naixeria de la necessitat de cercar un
plat consistent per poder atendre les faenes del camp - tot Tavernes era agrícola- i sense carn per la prohibició religiosa que
ho omplia tot, i més encara en el temps de la dictadura. Tothom a
Tavernes sap que els ingredients bàsics són les panses, cigrons,
alls,
castanyes seques i les mandonguilles d’abadejo, i com no l’arròs que es
cou amb un brou elaborat amb el bull dels cigrons o fins i tot altres vegetals (nap, xerevia, col...).
“Casa Macario” i el “Restaurant San Bernardo” a FITUR 2018 amb el nostre plat tradicional |
El
resultat és massa sabut: un arròs sec, cuinat al forn, on s’entremesclen
sabors i textures diverses i diferenciades com a producte dels
ingredients, i principalment les panses i les mandonguilles que li donen
un contrast de sabors en mesclar el dolç i salat, cosa que el fa un
arròs atractiu i molt apreciat.
Els restaurants Calipso, San Bernardo i Luna Park en una demostració en directe a Fitur 2019 |
Promoció que s'ha abandonat, diguen el que diguen
El nostre menjar típic que en les passades legislatures va ser motiu de promoció pel govern de Compromís - les fotografies en parlen- en distints
llocs i fires d'interés turístic: els
anys 2018 i 2019, el govern de Compromís a través de la regidoria de Turisme va dur el nostre plat
tradicional a FITUR com a element central de la promoció de Tavernes, cercant un reconeixement que facilitara la seua inclusió en
les cartes dels restaurants valencians.
I també s'hi celebraren concursos d'elaboració a Tavernes, els uns per a cuiners professionals i uns altres paral·lels per a gent del poble, on podia participar tothom, i que s'acompanyava amb el concurs de postres prenent com a base la taronja. Era una jornada de festa, de gaudi, i fins i tot de germanor.
Una cassola elaborada en el concurs local |
Una imatge d'arxiu del concurs local de cassola amb mandonguilles, cigrons i panses |
Però va arribar el Covid i els concursos de promoció es van suspendre. Després vingué el canvi en l'àrea de Turisme, va ser una responsabilitat del PSOE en el govern de la passada legislatura, en concret de l'actual alcaldessa aleshores regidora del àrea, i definitivament va desaparéixer de la programació d'esdeveniments turístics, ja no s'hi ha celebrat més, ni ha hagut aquesta promoció del nostre plat típic mitjançant els concursos de professionals que el feien conéixer sobre tot als restaurants del País Valencià
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada