L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 27 de març del 2024

Quan Tavernes promocionava amb concursos locals i professionals el nostre plat tradicional: "arròs al forn amb mandonguilles d'abadejo, cigros i panses"

 

Demà és dijous sant. I la diada ara presenta molta diferència respecte a les que es vivien a Tavernes fa dècades, amb costums molts diferents per les imposicions de la dictadura franquista, alguna de les quals faran somriure a més d'un que no les visqueren/patiren: sense cines, sense programació a les emissores de ràdio, només la música sacra en les ones, mentre l'única televisió existent, TVE, omplia hores i hores de programació amb només programes religiosos i de processons. 

Dels anys 40 als ben entrats els 70 del segle passat pràcticament tot prohibit durant la setmana, i per tant negror, tristor... però era també el temps d'un dels nostres plats tradicionals: la "cassola d'arròs al forn amb mandonguilles d'abadejo, cigrons i panses", com sempre s'ha nomenat majorment a Tavernes, i ara batejada com "arròs de vigilia" i, fins i tot, elaborat amb el calder de fer la paella i a gas. 
 
 
“I Concurs local d’Arròs amb cigrons i panses” (Arròs de Vigília) per a professionals. Any 2016
 
Un arròs en cassola i al forn, tradicional de Tavernes, i que ara en diuen  "de vigília" on cal prendre la paraula "vigília" en el sentit d'un menjar propi del temps on l'abstinència de carn era norma segons els preceptes cristians, només peix, però es podia trencar el precepte religiós amb l'adquisició de la "Butlla de la Santa Croada", un impost-pagament eclesiàstic que es feia a l'Església i a canvi podies menjar carn i gaudir d'un dejuni menys estricte. Aquell que gaudia de bon posicionament econòmic podia comprar la butlla i... menjar-ne, de carn! El negoci és el negoci!!
 
Com hem dit la carn no es podia menjar, ni tan sols ser emprada per a preparar el brou de cocció de l'arròs. L'abstinència de menjar carn durant la Quaresma va fer que l'abadejo prengués màxima importància: aquells "potatges" amb cigrons, bledes i abadejo al costat de la cassola d'arròs amb mandonguilles, cigrons i panses.... i les postres d'arnadí!!!.
 
 
Restaurant El Vermut, de la Pobla de Vallbona, campió del concurs local del 2019
 

Aquells que no tenien mitjans per a pagar-se la butlla van haver de fer ús de la imaginació i crear un menjar-se com la cassola de Tavernes, on mana el contrast entre el salat de les mandonguilles i la dolçor de les panses (i fins i tot de les castanyes, si ve de gust posar-ne). Finalment la "Butlla de la Santa Croada" va ser suprimida en 1966.  
 
Any 2017. "II Concurs Professional d’Arròs al Forn amb Cigrons i Panses" guanyat pel restaurant Calipso
 
 
Així doncs, el nostre menjar típic de Setmana Santa segurament naixeria de la necessitat de cercar un plat consistent per poder atendre les faenes del camp - tot Tavernes era agrícola-  i sense carn  per la prohibició religiosa que ho omplia tot, i més encara  en el temps de la dictadura. Tothom a Tavernes sap que els ingredients bàsics són les panses, cigrons, alls, castanyes seques i les mandonguilles d’abadejo, i com no l’arròs que es cou amb un brou elaborat amb el bull dels cigrons o fins i tot altres vegetals (nap, xerevia, col...). 
 
 
 “Casa Macario” i el “Restaurant San Bernardo” a FITUR 2018 amb el nostre plat tradicional    
 
 
El resultat és  massa sabut:  un arròs sec, cuinat al forn,  on s’entremesclen sabors i textures diverses i diferenciades com a producte dels ingredients, i principalment les panses i les mandonguilles que li donen un contrast de sabors en mesclar el dolç i salat, cosa que el fa un arròs atractiu i molt apreciat. 
 
 
Els restaurants  Calipso, San Bernardo i Luna Park en una demostració en directe a Fitur 2019
 
Promoció que s'ha abandonat, diguen el que diguen

El nostre menjar típic que en les passades legislatures va ser motiu de promoció pel govern de Compromís - les fotografies en parlen- en distints llocs i fires d'interés turístic: els anys 2018 i 2019, el govern de Compromís a través de la regidoria de Turisme va dur el nostre plat tradicional a FITUR com a element central de la promoció de Tavernes, cercant un reconeixement que facilitara la seua inclusió en les cartes dels restaurants valencians. 

I també s'hi celebraren concursos d'elaboració a Tavernes, els uns per a cuiners professionals i uns altres paral·lels per a gent del poble, on podia participar tothom, i que s'acompanyava amb el concurs de postres prenent com a base la taronja. Era una jornada de festa,  de gaudi, i fins i tot de germanor.
 
 
Una cassola elaborada en el concurs local
 
Una imatge d'arxiu del concurs local de cassola amb mandonguilles, cigrons i panses
 
 
Però va arribar el Covid i els concursos de promoció es van suspendre. Després vingué el canvi en l'àrea de Turisme, va ser una responsabilitat del PSOE en el govern de la passada legislatura, en concret de l'actual alcaldessa aleshores regidora del àrea, i definitivament va desaparéixer de la programació d'esdeveniments turístics, ja no s'hi ha celebrat més, ni ha hagut aquesta promoció del nostre plat típic mitjançant els concursos de professionals que el feien conéixer sobre tot als restaurants del País Valencià