L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

diumenge, 31 de març del 2024

El canvi d'hora afecta la salut?



No és massa temps una hora, sembla poca cosa, però els estudis demostren que és suficient perquè afecte la nostra salut. I això és perquè el desajustament horari altera la producció de melatonina, l'hormona responsable de regular el somni, i de cortisol, la coneguda com a hormona de l'estrés. 

Les alteracions hormonals poden provocar insomni, fatiga diürna i major vulnerabilitat a l'estrés i l'ansietat i un major risc de malalties cardiovasculars, obesitat, diabetis i diversos tipus de càncer. El canvi d'hora és com realitzar un viatge a països amb zona horària diferent: forcem a l'organisme a adaptar-se ràpidament a un horari diferent del del cicle natural i foscor habitual.

I un fet comprovat: Espanya està en la zona horària equivocada, és una herència de la dictadura de Franco que ens va obligar a viure des d'aleshores amb l'horari alemany, i això és en part responsable que a Espanya dormim pitjor que en uns altres països.

Estudis dels Estats Units i Suècia, amb dades de més de 150 milions de persones, han comprovat que en la primera setmana del canvi horari augmenten els trastorns, tant en freqüència com en gravetat, i tenen efecte sobre l'ús de drogues il·legals, problemes immunitaris, malalties cardiovasculars i lesions.

També s'ha registrat un augment dels accidents de trànsit i laborals, disminució del rendiment acadèmic en els estudiants, augment de la depressió, l'ansietat i els trastorns del comportament. I damunt, segons estudis recents, no s'estalvia energia que ha estat sempre una de les excuses del canvi.

Hi ha moltes veus que avisen de la necessitat d'eliminar un canvi horari sense sentit, mentre s'assenyalen mesures per a "alleujar" els efectes negatius sobre la salut. Així és convenient ficar-se al llit entre 15 i 20 minuts abans cada nit, un costum que hem d'iniciar uns dies abans del canvi d'hora, i a partir de hui exposar-nos a la llum del sol el més primerenc possible, encara que estiga ennuvolat, perquè ajuda al cervell a sincronitzar-se.

Cal mantindre una rutina de somni regular, evitar l'exposició a pantalles abans de dormir, sense oblidar que la pràctica d'exercici regular i una dieta saludable i equilibrada milloren la qualitat del somni i augmenten la nostra capacitat d'adaptació enfront de l'estrés.