L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

dijous, 7 de març del 2024

El divendres, dia 15, és el "Dia de Valldigna" tot i que enguany se celebrarà aquest cap de setmana, els dies 9 i 10

 

 
El dia 15 de març, és a dir el divendres de la setmana que ve, farà 726 anys que Jaume II el Just lliurava al seu confessor, Fra Bononat de Vilaseca, l'antiga vall d'Alfàndec perquè fundara "un monestir de la vostra religió". Cal entendre aquestes paraules "monestir de la vostra religió" bastir un cenobi de l'orde monacal del confessor, el Cister. Això s'esdevenia, segons la tradició,  un 15 de març de 1298.
 
El territori de la vall d'Alfàndec, amb els seus pobles i llogarets, va passar a dependre del monestir de Santa Maria de Valldigna, (atenció Reial Monestir de Santa Maria DE Valldigna, i no DE LA Valldigna), i l'antic nom àrab de la vall d'Alfàndec a poc a poc deixarà d'usar-se, tot i que els textos històrics antics l'esmenten de vegades com a referència del territori que durant més de cinc segles, va ser governat per l'abat i el monestir. 
 
 
 
El Dia de Valldigna cal entendre'l i escampar-lo al conjunt de territoris i propietats adquirides amb el pas del temps pel monestir: les possessions a Borriana, l'alqueria de Benivaire en el terme de Carcaixent;  compra de terres a les partides d'Algiròs, l'Olleria i la Rambla a  l'Horta de València; adquisició en el 1324  de les alqueries de Fortaleny, Lliber i Aitona en el terme municipal de Corbera; l'alqueria de Rugat, un regal al monestir el 1336 de Pere el Ceremoniós;  la vil·la d'Almussafes comprada per l'abat Bernat Boix  al rei en 1351 i que serà territori Valldigna fins el 1766; una alqueria que es compra el 1368 a Enova mentre  el 1371 l'abat Arnau d'Aranyó comprava l'alqueria de Rascanya a l'Horta de València, on va fundar el monestir de Sant Bernat de Rascanya o de l'Horta (amb el temps esdevindria l'actual Sant Miquel dels Reis),  i la compra de les alqueries de Fraga, Beniomer, Benitafer i Frangil a Cocentaina i al terme de València el lloc i el castell d'Espioca... 
 
I no podem oblidar cases en ciutats, com la del cas del cap i casal, on la casa-palau de Valldigna era al costat d'una de les portes àrabs de la muralla de València, porta que actualment coneixem com a Portal de Valldigna, i ubicada en el carrer del mateix nom: Portal de Valldigna.
 
El 15 de març és el Dia de Valldigna, i amb aquest nom incloem no només la vall homònima actual, sinó  tot el conjunt de territoris amb els quals la historia ens ha agermanat, tot i que de vegades els avatars històrics ens siguen desconeguts. L'inici va ser un 15 de març del 1298, ara en farà 726 anys.
 
 
 
 

 

La celebració enguany del Dia de Valldigna 
 
El Dia de Valldigna hauria de tindre enguany un significat especial després que les Corts Valencianes aprovaren fa poc més d'un any la nova llei del "Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna", impulsada per Compromís, després del fracàs i com a substitució de la Fundació Jaume II el Just, amb els escàndols del PP valencià - el seu funcionament va ser investigat dins del cas Taula - cosa que va obligar a la Generalitat del Botànic a liquidar la fundació.
 
La llei tenia com a objectiu promoure la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural de la ciutadania valenciana, però el nou govern PP-Vox no ha impulsat cap potenciació i augment de les activitats que s'hi duien a cap, sinó al revés: el retall del pressupost i amb això menys actes i esdeveniments.
 
 

 

La nova llei regula la gestió i usos del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna com a espai cultural i centre d’investigació,  preservació  i difusió del patrimoni  i de la història del poble valencià i estableix la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural per als pobles de la Valldigna i per al conjunt  de la ciutadania valenciana. Però les paraules són paraules i no fets, i amb aquest nou govern valencià els fets... ben pocs.

Siga com siga, i sense entrar més en la significació del monestir, de la qual ja en parla prou el nostre Estatut d’Autonomia (Article 57 «el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna és temple espiritual, històric i cultural de l'antic Regne de València... ), us oferim els actes organitzats per enguany fins ara, que com ja és habitual se centren a Simat,  i que podeu llegir en el quadre següent.

 


 

Cal significar que  l'església monacal acollirà el diumenge dia 10, a les 12 hores, l'actuació de l’Orquestra Simfònica de Tavernes, dirigida pel director Ximo Arias i que comptarà amb la participació de músics de tots els pobles valldignencs. Patrocinat per la Conselleria de Cultura.