L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

dimecres, 9 d’agost del 2023

TRADICIONS DE TAVERNES: Avui 10 d'agost, és el dia de Sant Llorenç, porrat i missa en l'ermita del Racó Joana


Processó de la benedicció del terme

 
La  diada del dia 10 d'agost, Dia de Sant Llorenç, era una de les jornades de més festa de l'estiu, junt al Dia de la Sang (Dia del Clot ) i Sant Jaume. Era una gran festa popular, i molt apreciat i visitat el porrat fins pràcticament la dècada dels 70, quan les festes i tradicions populars de Tavernes - i de qualsevol població en general- comencen a canviar per la regulació que se'n fa de les festes laborals i que va obligar a canvi profunds en moltes festes locals dels pobles, que perderen el caràcter de festa local. Sant Llorenç és un bon exemple, com el Dia de la Sang, diades de festa local total en aquells temps.
 
Sant Llorenç ja no és festa local i això ha dut aparellat que la gran devoció al sant màrtir, un diaca romà que va ser cremat-martiritzat en la graella, ha anat a la baixa. I com no, qui ho ha notat, és el patrimoni cultural valler amb la pèrdua de les nostres tradicions.
 
 
Imatge d'arxiu del porrat
 
 
 
No obstant això, sempre serà de lloar que any rere any - excepte els de la passada pandèmia- hi haja vallers i valleres que s'entesten en conservar la tradició, que facen romeria a peu fins a l'ermita a peu, com  secularment ho feien els avantpassats que a meitat matí començaven el pelegrinatge per anar a aquella ermita dedicada al sant que s'aixecava al Teularet, fins que l’autopista va obligar a tombar aquell edifici religiós construït segons el més pur estival valencià rural i de la qual, malauradament només ens resten unes poques imatges.
 
I la concessionària de l'autopista ens va compensar amb la construcció de  l'actual, la que podem podem visitar al Racó Joana, que serà demà el lloc del porrat i la festa dedicada al sant. 

El temps ha canviat la celebració, però encara conserva el bàsic a la festa: la celebració pel matí de la missa dedicada al sant, la processó pels voltants amb la benedicció del terme valler, per tal que el sant protegesca les nostres collites i la Valldigna i el muntatge del porrat on la gent del poble que hi va, pot comprar cacau, tramussos i el torrat, a més d’algunes llepolies per als més menuts.


Sant Llorenç de l'Alcudiola actualment restaurada
 
Sant Llorenç, un sant i ermita compartida amb Favara fa molts anys...

La primera ermita dedicada al sant de la qual es té constància és la de Sant Llorenç d'Alcudiola, bastida se suposa en els segles XVI-XVII en la partida del mateix nom, ja a tocar el terme de Favara. El seu origen cal unir-lo al de l'antiga parròquia de l'alqueria d'Alcudiola, deshabitada segurament amb l'expulsió dels moriscos i amb un temple que va passar a ser una ermita rural que compartíem amb Favara, abans que aquesta localitat quedara annexionada a la parròquia de Cullera.

Siga com siga, la devoció a Sant Llorenç va quedar de segles enrere  vinculada a Tavernes i  a la veïna localitat riberenca de Favara, que celebra  aquests dies les seues festes majors dedicades al sant.
 
En aquells temps, els dos pobles feien una celebració comuna i la processó, com ara, demanava al sant la protecció de les  collites i els dos termes, festa que segurament seria l’origen de l’actual porrat de Sant Llorenç. Rivalitats entre Tavernes i Favara sorgides després del despoblament per l'expulsió dels moriscos motivava rivalitats entre Tavernes i Favara pel lloc i una decisió salomònica: cada poble bastiria el seu temple, una ermita pròpia en altres llocs i la d'Alcudiola es va abandonar i cada poble va començar a celebrar el dia del sant pel seu compte. 

Imatge antiga de l'ermita de Sant Llorenç del Teularet (desapareguda)

Tavernes va construir l’ermita de Sant Llorenç a un turó de la partida del Teularet, que després les obres de l'autopista va enderrocar, com ja hem explicat, i se'n va bastir una de nova al racó Joana.