L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

dissabte, 26 d’agost del 2023

Dijous, dia 31, gaudirem d'una "superlluna blava". Enric Marco ens en dóna tots els detalls

 

El pròxim dijous, dia 31, gaudirem de l’espectacle d’una “superlluna blava”. No és massa habitual, ens confirma Enric Marco, i en vam poder gaudir una el desembre del 2009, ara fa catorze anys, i en tindre’m una altra l’agost del 2032. "És un fenomen estrany, però cau dins l’estatística i alguna vegada passa", apunta Marco que diu "la superlluna blava és la coincidència de dos fenòmens astronòmics que passen de manera excepcional".

Però,  què és una superlluna?

 "La Lluna té una òrbita el·líptica. I per tant hi ha moment que està molt allunyada de la Terra i altres ben a prop. Si hi ha lluna plena, i el nostre satèl·lit es troba en el  perigeu, o siga quan més a prop està de la Terra, sembla una lluna més gran, fins un 14% més de grandària a la vista i tenim una superlluna" explica l’astrònom Enric Marco.

 Marco recorda  que la Lluna té un cicle de vint-i-nou dies i mig, i passa per quatre fases: lluna nova, quart minvant, lluna plena i quart creixent. Això fa que habitualment només hi ha una lluna plena al mes, però dins d’aquest cicle  cada dos anys i mig o tres hi ha dues llunes plenes el mateix mes. I això s’esdevindrà aquest mes d’agost, que vam gaudir una lluna plena el dia 1 i ara en gaudirem d’una segona el dia 31. 

 

 

La superlluna blava

La segona lluna plena en un mes, com en aquest agost, és anomenada “lluna blava” i no cal ni dir que no té res a vore amb cap color, no serà una lluna de color blau i el nom és una referència a que és la segona del mes, matisa Enric Marco, que recorda que l’octubre del 2020 van tindre una lluna blava, però no va ser una superlluna, com esdevindrà el dia 31.

 "El 31 d’agost la Lluna serà a 357.313 quilòmetres de la Terra, o siga, apogeu i ben a prop, i arribarà a la màxima esplendor a les 3.35 hores. Tindrem per tant una “superlluna" i per ser la segona lluna plena del més serà blava: una "superlluna blava" afig Marco. La distància màxima o apogeu són sobre els 406.000 km.

"Les superllunes s’aprecien més bé a l’eixida de la lluna, per la mar o per la muntanya, perquè quan veiem les coses a l’horitzó ens semblen més grosses", assenyala. Enguany hem gaudit o gaudirem de quatre superllunes: va ser el 3 de juliol, la segona, el primer d’agost, i la tercera serà el 31,a més de ser lluna blava mentre la darrera serà el 29 de setembre.

En conjunt el més d’agost ha estat extraordinari per a l’astronomia, hem tingut unes bones condicions per a gaudir dels Perseids i dijous, després de catorze anys, una superlluna blava brillarà en el cel.

El nostre agraïment a:

Enric Marco
Departament d'Astronomia i Astrofísica
Facultat de Física
Universitat de València