L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

dimecres, 30 d’agost del 2023

Canvi dràstic d'oratge a partir de divendres: Una grossa DANA afectarà la Mediterrània

El divendres s'espera el despenge d'una DANA al voltant de les illes britàniques i que comence a desplaçar-se cap al sud. Per al divendres ja s'esperen les primeres pluges al nord i oest peninsular i una abaixada de temperatures. Cal dir que l'entrada de la DANA marcarà l'inici de la tardor meteorològica (no astronòmica). 

La DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) coneguda també com a "gota freda" és un fenomen que ocorre quan una part del corrent polar, que es mou d'oest a est, s'aïlla en forma de bossa. Amb això es crea una gran diferència de temperatures en les capes atmosfèriques, les masses d'aire ascendeixen amb gran facilitat, se saturen de vapor d'aigua ràpidament i poden donar lloc a fortes tempestes.

Els models pronostiquen que la DANA aniria recorrent l'oest peninsular cap al sud i que el diumenge es centrarià al Golf de Cadis. El dilluns hi ha incertesa sobre el seu moviment però s'apunta al fet que el dimarts la DANA podria ser reabsorbida per la circulació general i el dimecres, la situació podria començar a millorar. Atenció: un lleuger canvi en la posició de la DANA canviaria les zones en les quals les pluges serien més importants.

Quan i on plourà? 

 


El dissabte 2 de setembre, s'esperen pluges en quasi tota la geografia peninsular, a més de Balears. Les més intenses podrien produir-se a les regions mediterrànies però també en àmplies zones de l'interior i s'anirien estenent de sud-est a nord-oest. No cal recordar que el vent càlid i humit de la Mediterrània facilitarà pluges a bots i barrals, molt fortes, en punts concrets del litoral.

El diumenge pel matí la DANA se situaria sobre el Golf de Cadis i les precipitacions podrien ser intenses a Catalunya, País Valencià i punts de Balears, avançant de sud a nord impulsada pels vents humits de Xaloc, cosa que faria que el temporal més intens siga sobre Catalunya i les comarques de Castelló.

En resum: temporal gros a la Mediterrània que pot causar problemes en algunes zones puntuals. Com es sabut, la Valldigna i la Safor, així com la Marina Alta, el Comtat, l'Alcoia, Vall d'Albaida... són les comarques on habitualment les DANAs descarreguen amb major intensitat. 

 

El dilluns, podria començar a desplaçar-se lleugerament cap al nord-oest, recorrent Portugal i aquest dia les pluges podrien ser de nou fortes a Aragó, La Rioja i l'est de Castella i Lleó o al nord-est de Castella-la Manxa, avançant cap al Cantàbric més oriental.

El dimarts podria ser l'últim dia de precipitacions generalitzades. Avui dia el pronòstic es que sembla que serien més febles, però afectaran gran part del territori peninsular, mentre que començaran a remetre del Mediterrani.

Són prediccions i previsions, però en aquests cas tots els models de prediccions vénen a coincidir majorment, i és el que hem intentat explicar.