L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dissabte, 5 d’agost del 2023

AL·LEGACIONS DEL PP AL PROJECTE DE LA GOLETA (III): Preferible l'alternativa 3, però admet l'alternativa 4 si hi ha millores en el projecte

 

El PP ha presentat al·legacions al projecte de regeneració que pretén dur a terme el Departament de Costes, a les platges del Brosquil de Cullera i La Goleta de Tavernes.

En un primer punt, el PP considera que “el contenido del Proyecto debería partir de la actualización del Informe Técnico del CEDEX de 2015 y así contemplar la creciente erosión que actualmente ya sufre parte de la zona sur de la Playa de Tavernes por los fuertes temporales padecidos en la zona”

 Sobre l'informe CEDEX es recorda que estableix l'estratègia oficial per a les actuacions en el tram de costa estudiat i que l’estudi ha d'afectar tot un tram costaner. Però això no passa en el projecte MITECO que només afecta a un àmbit menor i no a tota la unitat del subtram 3 que va des de la Gola de l'Estany fins al Port de Gandia.

 En conseqüència, el PP “entiende necesario adaptar el proyecto a la situación física de partida, pues es muy distinta a la existente en 2015 y esa falta de actualización podría determinar la ineficacia parcial o incluso total de la soluciones planteadas”.

 

 L'alternativa 4 no protegeix la Platja de Tavernes i calen millores en el projecte

 Millor l’alternativa 3, però si s’executa l’alternativa 4 que siga amb millores

 El PP escriu en l’escrit d’al·legacions que millor seria l’alternativa 3 perquè és de major efectivitat per protegir la costa, però afirma  que “dada la demora que podría suponer el cambio de la opción y que podría determinar graves daños, el PP  admite como adecuada la alternativa 4”. Això si, eixa admissió de l'alternativa 4 va acompanyada de la petició de complementar el projecte amb els apartats de l’alternativa 3 que puguen sumar-se al projecte redactat i millorar-lo.

 En resum, el PP vol que el MITECO revise  l'afecció reconeguda  que causarà l’alternativa 4 a la platja urbana de Tavernes i que es complemente el projecte amb mesures de regeneració per corregir l'afecció erosiva de la platja.  Considera també que eixes mesures de regeneració han de ser duradores, per tal que el projecte no augmente la regressió de les platges del sud, és a dir la Platja de Tavernes i Els Marenys.

 El PP recorda també que l'alternativa 4 seleccionada és la que més afecta a les platges del sud de l’actuació prevista, mentre l'alternativa 3 obté major puntuació quan a l'efectivitat, amb nou punts totals respecte a les altres.

 Mentre eixa execució arribe, el PP proposa executar mesures d’urgència en aquelles zona de platja on actualment ja existeix una forta regressió, de manera que s’evite esfondrament dels edificis.

El PP demana corregir l'efecte barrera d'infraestructures com l'espigó del Xúquer, causa també del problema


 L’efecte barrera de l’espigó de Cullera i altres infraestructures

 En un altre apartat de les al·legacions, es demana que s’estudien, compensen i es corregeixen els efectes barrera que produeixen les infraestructures marines situades al nord de la Goleta, perquè són les que més contribueixen a que aquest tram de costa siga incapaç de suportar els temporals, cada vegada més intensos.

 Aquests temporals actualment afecten les platges de Tavernes, però també ho fan als  edificis i són un risc per a la població. Per evitar-ho “se propone una actuación de urgencia y previa al desarrollo de este proyecto como la instalación de tablestacas para evitar más daño en las edificaciones de  la playa urbana”.

 

El PP vol garanties per a la Platja de Tavernes, la zona d'afecció al sud de l'actuació
 

 El PP demana garanties per a les futures generacions

 Por todo ello, el PP considera que l’alternativa 4 seleccionada no es garantia per a les futures generacions: “la solución indica que la vida útil mínima de la playa será de 15 años. A nuestro entender la alternativa seleccionada no cumple con el objeto del proyecto, en 15 años no se satisfacen las necesidades de la generación actual y ni mucho menos, las futures” i torna a insistir en la necessitat de completar el projecte amb les mesures que arreplega l’alternativa 3 per pal·liar la pèrdua d’efectivitat passats una anys.

En altres punts de les al·legacions, el PP de Tavernes reclama millores en les passarel·les i accessibilitat a les platges, així com diverses consideracions i millores quan a la regeneració del cordó dunar que contempla també el projecte, on hi ha també un apartat dedicat al llac de la Goleta i les repercussions del projecte.

Agraïm les al·legacions facilitades.